Kedysi sa údilo, dnes sa mrazí

V podtatranskej dedine Tvarožná je zabíjačka rodinnou udalosťou. „Začíname ráno okolo siedmej,“ hovorí miestny mäsiar Ondrej.

„Prasiatko musí byť zabité rýchlo. Okrem pištole používam aj lankový chyták – pridržiavam ním rypák, a tak sa nestane, že by som netrafil čelo,“ hovorí o rutine zabíjania. Mieri na stred čela 2-3 cm nad očami. Potom krátkym špicatým nožom prepichne hlavnú tepnu, vytekajúcu krv chytá gazdiná do misky.

Zabité prasiatko dajú štyria chlapi do prichystaného dreveného koryta. V ňom prasa oblejú horúcou vodou, aby sa lepšie očistilo. Keď je čisté, oblejú ho studenou vodou a zavesia dolu hlavou. Z prasaťa vyberú všetky vnútornosti a rozdelia ho na dve polovice. Príprava, krájanie a mletie mäsa je rodinným rituálom. Každý má svoju prácu. Veľká časť sa odohráva vonku, aby sa mäso nepokazilo. Pritom sa klebetí, popíja.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V Tvarožnej sú dodnes verní svojim tradičným zabíjačkovým špecialitám. Ako prvé dajú variť vnútornosti, z ktorých sa vyrábajú jaternice (tu ich nazývajú hurky) a tmavá zabíjačková polievka grejzupa. Okrem klobásky, tlačenky, fašírok, je špecialitou „zajac“, a „huspenina“. Na zabíjačke nesmú chýbať fašírky z čerstvého mäsa, k nim deň vopred prichystá gazdiná aj hrniec poriadne kyslej kapusty.

Na záver sa gazda s celou rodinou rozlúči a každý si odnáša domov výslužku – klobásku, tlačenku, mäso, jaternice a polievku. Mäso, ktoré sa kedysi dávalo údiť, dnes končí v mrazničkách. (hr)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 680
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 645
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 740
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 716
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 702
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 262
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 233
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 313
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu