BRATISLAVA - Cezhraničné poskytovanie služieb slovenské firmy zatiaľ veľmi nevyužívajú. Liberalizované sú napríklad služby v potravinárstve a slovenské mäsokombináty môžu zarábať pri jatkách na bitúnkoch v iných členských krajinách únie. "Pokiaľ viem, zatiaľ to nevyužívajú," tvrdí predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec.
Farmári a potravinári zo Slovenska sa namiesto vývozu služieb orientujú na export svojich výrobkov. "Snažia sa prenikať na iné trhy. Začínajú výstavami a veľtrhmi, kde sa snažia dostať do pozornosti zahraničných odberateľov a nadviazať s nimi kontakty," dodal Oravec.
Vyvážať služby sa zatiaľ darí najmä českým a poľským mäsokombinátom. Tie zamestnávajú ľudí u seba doma a posielajú ich pracovať na nemecké bitúnky, s ktorými majú uzavreté dohody s spolupráci pri jatkách.
Väčšina služieb je však stále obmedzená geografickými hranicami jednotlivých členských krajín Európskej únie. Znamená to, že napríklad architekt zapísaný v slovenskej komore architektov nemôže navrhovať stavby v inej členskej krajine, pokiaľ nie je zapísaný aj v nej. (tv)