Typickým pivným pohárom sa v Česku stále viac stáva valcovitá či kuželovitá "tretinka" z tenkého skla a s vystuženým dnom, nad ktorou tradičný český pivár obvykle ohrnuje nos. Konkurentov poráža jednoduchosťou, príjemnejším prežitkom z pitia i nižšími výrobnými nákladmi. "Nikoho neuráža, spája výhody pollitrov a pohárov s nožičkou," vysvetloval designérský trend Pavel Bobošík, konateľ českej jednotky nápojového skla Sahm.
Mládež nechce piť z pollitrov ako ich otcovia a dedovia a v oveľa väčšej miere konzumuje koktejly alebo víno. "Jedinou šancou, ako sa priblížiť k novej generácii, je znížiť objem," tvrdí Bobošík.
Na úkor barov a zábavných podnikov strácajú lacné české "hospody". Menšie objemy už dávno hrajú prím na najväčších svetových trhoch v USA, Číne či v západnej Európe. (čtk)