Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

Pestujeme kríkové čučoriedky (2)

Prvé dva roky po výsadbe rastliny nerežeme. Odstránime kvetné puky, aby sa rastliny zbytočne nevysiľovali predčasnou plodnosťou a podporil sa vegetatívny rast. V treťom roku odstránime zo stredu krov slabé metlovité výhonky, ktoré ker zbytočne zahusťujú.

Kry chránime pred zničením úrody vtákmi sieťami. FOTO - AUTOR

Vyrežeme tiež choré, suché alebo ináč poškodené konáre. V ďalších rokoch odstraňujeme staré konáre s malými a slabými prírastkami.

Správne udržiavaný ker má 5 až 8 silných konárov, ktoré vytvárajú dostatok nových prírastkov. Platí zásada, že čím kry režeme viac, tým sú plody väčšie, skôr dozrievajú, ale úrody sú nižšie. Rez robíme od začiatku vegetačného pokoja do začiatku kvitnutia.

Pre dobrý rast a vývoj čučoriedok je dôležité hnojenie, pri ktorom sa musíme vyvarovať hnojív s obsahom chlóru a vápnika. Okrem dusíka, fosforu a draslíka potrebujú pre dobrý vývoj aj horčík. V prvých rokoch po vysadení hnojíme po obvode jednotlivých krov, neskoršie celoplošne.

Čučoriedky začínajú rodiť v štvrtom roku, od šiesteho roku sú v plnej rodivosti. Plné hnojenie aplikujeme od štvrtého roku. V prvom až druhom roku po výsadbe stačí dávka 25 gramov na rastlinu, ktorú neskoršie zvýšime na 50 gramov kombinovaného hnojiva na čučoriedky na štvorcový meter. Jeho obsah má byť nasledovný: 12,3 percenta dusíka, 6,1 percenta fosforu, 9 percent draslíka a 2,6 percenta horčíka. Po zmladzovacom reze, alebo keď sa vyžaduje podporenie rastu, môžeme dávku zvýšiť až na 100 gramov na štvorcový meter. Kry čučoriedok sa dožívajú až sto rokov a produkčnú životnosť si udržia približne 35 rokov.

Plody sú usporiadané v strapcoch po 6 až 13 bobuliach. Ako postupne rozkvitajú (plodné konáriky zvrchu nadol, jednotlivé strapce odspodu nahor), tak aj dozrievajú. Plody zberáme postupne. Na Záhorí je to od 8. júla do 11. augusta. Priemerné úrody z kra sú 2,5 až 6 kilogramov. Úrodu však treba chrániť pred vtákmi sieťami.

Čučoriedky patria medzi ovocie s vysokou výživnou hodnotou. Majú vysoký obsah cenných cukrov a látok, ktoré pôsobia priaznivo na ľudský organizmus. Plody obsahujú pektíny, triesloviny a kyseliny, okolo 13,5 percenta cukrov, 0,6 percenta tukov, 0,7 percenta bielkovín, 15 až 20 miligrampercent vitamínu C; z minerálov 0,76 percenta draslíka, 0,18 percenta vápnika, 0,13 percenta fosforu, 0,08 percenta horčíka a 0,01 percenta železa.

RNDr. JÁN PAVLOVKIN, PhD.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  2. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  4. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  5. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  6. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  7. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  8. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  9. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  10. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  1. Najviac škôd slovenskí šoféri hlásia v júni
  2. Proxenta získala ocenenie Developer roka
  3. HB Reavis postavil Bratislave novú autobusovú stanicu
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prečo by sa elektrárne mali zaujímať o ekologické riešenia?
  7. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  8. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  9. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  10. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  1. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali 16 244
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 8 488
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 062
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 266
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 516
  6. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 978
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 635
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 388
  9. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu 3 729
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska 3 725
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Zatvoriť reklamu