Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky

Aké otázky môžu čakať žiakov na teste

Ak máte doma deviataka, ktorý je nervózny pred zajtrajším testovaním, môžete si s ním prebehnúť ukážky z testu, ktorý bol použitý v rámci Monitoru 9 (Forma A) vlani. Kompletný test, a tiež kompletné testy z maďarského jazyka a matematiky, nájdete na ...

Ak máte doma deviataka, ktorý je nervózny pred zajtrajším testovaním, môžete si s ním prebehnúť ukážky z testu, ktorý bol použitý v rámci Monitoru 9 (Forma A) vlani. Kompletný test, a tiež kompletné testy z maďarského jazyka a matematiky, nájdete na adrese: http://www.statpedu.sk/Monitor9/2004/Testy .

I. ČASŤ TESTU

1. Máte hlavu, ale špendlík ju má tiež.

Tento stručný vtipný výrok, ktorý vyjadruje všeobecne platnú myšlienku, je:

A. hádanka

B. aforizmus

C. anekdota

D. porekadlo

2. Ktoré z uvedených vyjadrení je spisovné?

Skryť Vypnúť reklamu

A. Určite sa stretneme za päť minút tri.

B. Tak to veru neberiem v úvahu!

C. Nestihla prísť na koncert pre chorobu.

D. Išiel tvoj brat pre sestru do materskej školy?

3. Ktorá skupina slov má súvislosť s divadelnou hrou?

A. strih, montáž, filmový scenár

B. zvukové efekty, muzikál, animácia

C. kamera, záber, zvuk

D. dejstvo, vyvrcholenie deja, výstup

4. V ktorom riadku sú všetky slovesné tvary určité?

A. robím, hovoril, bol by písal

B. rozkvitla, kráčajúc, pomáhame

C. zatlieskali, odpovedať, bude vládnuť

D. spracovanie, budú sa báť, držia

5. Vtedy si odkrúcal vojnu ďaleko od rodiny.

Všimni si podčiarknuté slovo vtedy z troch hľadísk: vecného významu, ohybnosti a vetnočlenskej platnosti a vyber správnu možnosť.

A. Slovo vtedy je plnovýznamové, ohybné a vo vete je predmetom.

Skryť Vypnúť reklamu

B. Slovo vtedy je plnovýznamové, neohybné a vo vete je príslovkovým určením.

C. Slovo vtedy je neplnovýznamové, neohybné a vo vete je príslovkovým určením.

D. Slovo vtedy je neplnovýznamové, ohybné a vo vete je predmetom.

6. Slávny slovenský vynálezca padáka Štefan Banič je vedcom európskeho i celosvetového významu. Vo vete je niekoľko druhov prívlastkov. Vyber správnu možnosť:

A. postupne rozvíjací prívlastok, viacnásobný prívlastok, zhodný prívlastok, nezhodný prívlastok

B. zhodný prívlastok, postupne rozvíjací prívlastok, nezhodný prívlastok

C. viacnásobný prívlastok, postupne rozvíjací prívlastok, zhodný prívlastok

D. postupne rozvíjací prívlastok, viacnásobný prívlastok, nezhodný prívlastok

7. Srdce, symbol lásky a života, bolo v dávnej minulosti zahalené tajomstvom. Aký význam majú čiarky vo vete?

Skryť Vypnúť reklamu

A. Čiarky oddeľujú vety v priraďovacom súvetí.

B. Čiarky oddeľujú časti viacnásobného vetného člena.

C. Čiarky oddeľujú vety v podraďovacom súvetí.

D. Čiarky oddeľujú prístavok.

8. V ktorej skupine slov sú všetky slová pravopisne správne napísané?

A. bicykel, risk, mitológia, bižutéria, dynastia

B. kybernetika, citrus, gilotína, titul, tirkys

C. vitamín, filatelista, rytmus, zips, diplomat

D. chinín, zinok, pilotáž, vírus, gytara

9. Ktorá priama reč je pravopisne správne napísaná?

A. "Chodba je úzka." Upozorňuje Peter.

B. "Chodba je úzka," upozorňuje Peter.

C. Chodba je úzka: "Upozorňuje Peter."

D. "Chodba je úzka, upozorňuje Peter."

10. Pozorne si prečítaj úryvok básne Andreja Sládkoviča Nehaňte ľud môj.

Skryť Vypnúť reklamu

"Počuješ bájne hlasy povestí?
Hovoria tie, keď čas čuší,
zázračný z nich on svet má vyviesti,
budúci svet v nich tuší."

Urči rým básne:

A. a b c b - prerývaný

B. a a b b - združený

C. a b b a - obkročný

D. a b a b - striedavý

11. Počas sviatkov nás navštívili otcov- a matk-n- príbuzní z Rožňavy. Vybrali sa s nami na celodenn- výlet do Mal-ch Karpát a na hrad Devín. Pretože sú vynikajúc- a neúnavn- turisti, nemali problémy s kilometrami. Domov sa vrátili spokojn- a šťastn-.

Urči tú možnosť, v ktorej sú všetky i,í/y,ý doplnené správne:

A. i, i, i, y, ý, i, í, í, í

B. y, i, i, í, ý, i, ý, ý, ý

C. i, y, i, ý, ý, i, í, ý, í

D. i, i, i, ý, ý, i, í, í, í

12. V ktorom krátkom literárnom žánri autori nevyslovujú svoj názor priamo, ale obrazne, čiže nepriamo, utajene, tzv. alegóriou a kde nositeľmi ľudských vlastností sú neživé predmety alebo zvieratá?

Skryť Vypnúť reklamu

A. óda

B. sonet

C. bájka

D. novela

II. ČASŤ TESTU

Ľudo Zúbek

Jar Adely Ostrolúckej (úryvok)

Po štyroch rokoch Evka navštívi Ostrolúckych vo Viedni. V rozprávaní Adely sa odvíja príbeh jej lásky k Štúrovi.

Za tie štyri roky sa Adelka zmenila. Ani nie tak výzorom ako povahovo. Poznala som ju ako veselú, márnomyseľnú, trochu panovačnú krásavicu, ktorá sa od ostatných panských slečien odlišovala iba tým, že bola oveľa vzdelanejšia a jej znalosti neboli len nánosom, ktorý by ju mal robiť v očiach známych interesantnejšou, ale vyplývali z hlbokého duševného zaujatia pre všetko krásne a výnimočné. Teraz stála predo mnou vážna dáma krásnej, ale trochu smutnej tváre, v ktorej sa skrývalo čosi neznáme a nevšedné.

Pozorne si prečítaj úryvok z diela Ľuda Zúbka Jar Adely Ostrolúckej a odpovedz na nasledujúce úlohy.

Skryť Vypnúť reklamu

13. Urči slohový útvar úryvku:

A. vnútorná charakteristika osoby

B. vonkajšia charakteristika osoby

C. opis činnosti

D. opis prostredia

14. Urči literárny žáner diela:

A. dobrodružný román

B. historický román

C. vedecko-fantastický román

D. poviedka

15. Urči poslednú vetu úryvku podľa zloženia:

A. jednoduchá rozvitá veta

B. priraďovacie súvetie

C. podraďovacie súvetie

D. zložené súvetie

16. Doplň charakteristiku hlavnej postavy literárneho diela:

Hlavná postava literárneho diela je postava,

A. ktorú majú čitatelia najradšej.

B. ktorá má iba kladné povahové vlastnosti.

C. ktorá do deja najmenej zasahuje.

D. okolo ktorej sa sústreďuje dej.

Správne odpovede: 1 - B, 2 - C, 3 - D, 4 -A, 5 - B, 6 - A, 7 - D, 8 - C, 9 - B, 10 - D, 11 - D, 12 - C, 13 - A, 14 - B, 15 - C, 16 - D

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  4. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  5. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  6. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  10. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 708
  2. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 5 707
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 336
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 221
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 2 435
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 198
  7. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 018
  8. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 1 943
  9. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 1 939
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 847
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Dušan Kováčik.

Rozsudok nad špeciálnym prokurátorom súd vyhlási v pondelok


a 1 ďalší 32m
Peter Schutz

Kollár sa postavil na stranu tých, ktorí odkláňajú do slepej uličky jedinú funkčnú agendu koalície.


2 h
2. etapa na Okolo Slovenska 2021.

Víťazom 2. etapy Okolo Slovenska sa stal Jannik Steimle.


Sportnet 1 h
Skryť Zatvoriť reklamu