Na prípravu biologicky hodnotných klíčkov môžeme použiť najmä semená pšenice, kukurice, fazule, šošovice, pohánky, hrachu, sóje, cíceru, slnečnice a horčice. Ponúkajú ich napríklad v predajniach zameraných na zdravú výživu (v obchodoch so semenami bývajú namorené). Semená naklíčujeme v nádobách zo skla, z pálenej hliny alebo z plastov. Umyté semienka necháme 6 až 12 hodín napučať vo vlažnej vode (kukuricu, fazuľu, hrach a cícer vložíme na chvíľu do vriacej vody) a po premytí na site ich vložíme do nádoby na klíčenie. Počas 3 až 6 dní klíčenia pri izbovej teplote premývame semená dvakrát denne. Vyzreté klíčky (dlhé 5 až 30 mm) môžeme konzumovať v čerstvom stave, najmä v šalátoch a v nátierkach. Bohaté sú na vitamíny, enzýmy, minerálne látky, stopové prvky a vlákninu.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.