Jahody sú bohaté na vitamín C. FOTO - ARCHÍV |
ktoré odpudzujú niektorých škodcov a lákajú včely do záhrad.
Na udržanie zdravia potrebuje ľudský organizmus aj vitamíny. Zo 40 známych druhov sú pre človeka najdôležitejšie vitamín C (zelenina ho dodáva asi 60 percent, ovocie 30 percent), vitamín A (zelenina 50 percent, ovocie 15 percent), vitamín Bc (kyselina listová; zelenina 60 percent, ovocie 20 percent), vitamín E (po 15 percent), vitamín B6 (pyridoxín; zelenina 20 percent, ovocie 13 percent), vitamín B2 (riboflavín), vitamín B5 (kyselina pantotenová), vitamín K (fylochinón), vitamín P (bioflavoid) a vitagén S (methylnuthionin, pôvodne označovaný ako vitamín U).
Najvyšší obsah vitamínu C, a to s vyšším obsahom ako je odporúčaná denná dávka 70 miligramov, obsahujú v 100 gramoch jedlého podielu v čerstvom stave tieto druhy zeleniny: zeleninová paprika (najmä červená), brokolica, ružičkový a kučeravý kel, chren, kôpor, fenikel, pažítka, kaleráb, hlávkový kel, kapusta, špenát, zeler a vňaťové zeleniny. Z ovocia mierneho pásma sú to šípky, rakytník rešetliakovitý, čierne ríbezle, drienky a jahody.
Najvyšší obsah provitamínu A majú mrkva, kel kučeravý a hlávkový, paprika zeleninová, špenát, pažítka, brokolica, žerucha, kôpor, cibuľa, šalát hlávkový, petržlen a rajčiaky (všetky viac ako je odporúčaná denná dávka). Z ovocia majú vyšší podiel ako je odporúčaná denná dávka šípky, jarabina, rakytník rešetliakovitý a marhule.
Najbohatšie na vitamín E sú špenát, sója, mrkva, brokolica, zeler, pór, hrášok, šalát, petržlen, kel a kapusta; z ovocia vlašské orechy, lieskovce, slivky, ringloty, čierne ríbezle a šípky.
Vitamín Bc obsahujú predovšetkým špenát, brokolica, reďkovka, mrkva, šaláty, kapustoviny a strukoviny; z ovocia hrozno, slivky, jarabina, hrušky, marhule a melóny.
Najvyšší obsah vitamínu B6 má listová a hlúbová zelenina, mrkva, zemiaky, z ovocia orechy, lieskovce a gaštany.
Na vitamín B2 sú bohaté najmä paradajky a listová zelenina, z ovocia orechy, gaštany a rakytník rešetliakovitý.
Zdrojom vitamínu B5 je špenát, kapusta, cibuľa, mrkva, zemiaky, z ovocia orechy, lieskovce, jahody, ríbezle a slivky.
Vitamín K obsahuje hlavne špenát, kapusta, mrkva, strukoviny a paradajky.
Vitamín P sa nachádza najmä v čiernych ríbezliach, arónii a šípkach, zo zeleniny v špenáte, kapuste, šalátoch, paradajkávh, hrášku a v skorých zemiakoch.
Na vitagén S sú bohaté hlúboviny, ringloty a slivky.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.