Pondelok, 27. september, 2021 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Na pardubickej univerzite aj reštaurátorstvo

PARDUBICE - Litomyšlský Inštitút reštaurovania a konzervačných techník sa chce spojiť s Univerzitou Pardubice a byť jednou z jej fakúlt. Od tejto fúzie si sľubuje ďalší rozvoj a investície.

"Sme schopní zabezpečiť pre našu školu prevádzkové prostriedky, ale nemáme na rozvoj a investície, preto je pre nás toto spojenie zásadnou vecou," povedal rektor Inštitútu reštaurovania Jan Vojta.

Litomyšlská škola reštaurátorov, ktorá je jedinou svojho druhu v Českej republike, vznikla v roku 1993 ako škola s trojročným pomaturitným štúdiom. Neskôr získala štatút vyššej odbornej školy a od roku 2000 je vysokou školou neuniverzitního typu. Vzdeláva reštaurátorov v štyroch bakalárskych odboroch. Študenti aj absolventi sa podieľajú na rekonštrukcii mnohých významných pamiatok doma i v zahraničí.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak pardubická univerzita získa pre nový študijný odbor akreditáciu, vstúpi do budúceho akademického roku s piatimi fakultami. Nová fakulta sa bude zameriavať na bakalárske študijné programy v oblasti reštaurovania a konzervačných techník. "V organizácii štúdia sa nič nezmení, ďalej budeme odborníkov učiť v Litomyšli, kde máme zázemie," povedal Vojta. (čtk)

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  2. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  3. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  5. Od legendárneho trhoviska po hanbu Bratislavy. Ako sa menilo Trnavské mýto?
  6. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  7. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  2. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  3. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  4. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  5. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 064
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 257
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 5 842
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 919
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 910
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 138
  7. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 440
  8. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 3 406
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 332
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 2 706
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Zatvoriť reklamu