Neodmysliteľnou súčasťou vianočného stola sú jablká, jednak v čerstvom stave, ale aj sušené. Sú zdrojom vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Podporujú trávenie a peristaltiku čriev, priaznivo pôsobia pri chorobách močových ciest, znižujú obsah cholesterolu v krvi a majú upokojujúce účinky.
Vlašské orechy obsahujú vzácne látky, ktoré pôsobia priaznivo pri črevných a žalúdočných kataroch.
Zdravotný význam majú aj lieskové oriešky, ktoré zastavujú hnačky a posilňujú organizmus. Na vianočnom stole nemá chýbať ani cesnak. Znižuje krvný tlak, pôsobí proti črevným parazitom a má protirakovinové účinky.
K vianočným oblátkam sa podáva med, ktorý urýchľuje látkovú premenu, priaznivo pôsobí pri ochoreniach horných dýchacích ciest a aj ako prírodné antibiotikum. Zároveň zlepšuje krvný obeh a posilňuje organizmus.
V niektorých domácnostiach, najmä na strednom Slovensku, sa zachoval zvyk podávať na Štedrý večer aj šošovicu, ktorá podporuje látkovú premenu.
Z polievok sa okrem rybacej a hubovej pripravuje aj kapustnica s hubami či klobásou. Najväčšiu výživnú hodnotu má kapustnica s hubami, pretože kyslá kapusta je bohatá na vitamín C a kyselina mliečna stimuluje rozvoj užitočnej črevnej mikroflóry, čím pôsobí protiinfekčne.
Aj v tradičnom zemiakovom šaláte je niekoľko druhov zeleniny zo záhradky. Kto pestuje vinič, často si dorába víno, ktoré môže mať tiež liečivé účinky. Pitie najmä červeného vína v miernych dávkach povzbudzuje činnosť srdca a chráni ho pred infarktom.
Na slávnostný stôl patria aj ovocné a zeleninové šťavy, mušty, kompóty a ďalšie produkty, najmä ak pochádzajú zo zdravotne neškodných plodov pestovaných ekologickými metódami.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.