Silvia Gašparovičová (63) - už štyridsať rokov je manželkou Ivana Gašparoviča. Vyštudovala Stavebnú fakultu SVŠT v Bratislave, pracovala ako projektantka v Pozemných stavbách, neskôr v riadiacej funkcii na ministerstve stavebníctva, kde pripomienkovala nové zákony, potom pracovala ako konateľka v stavebnej spoločnosti. Prvá dáma SR má dve deti a je už aj starou mamou, má dvoch vnukov, šesť- a osemročného.
Aké budú prvé Vianoce nášho prezidentského páru? Prvá dáma SR Silvia Gašparovičová verí, že rovnaké, ako všetky predchádzajúce. Považuje ich totiž za najkrajšie zo všetkých sviatkov najmä preto, že sú v prvom rade sviatkami rodiny. Nenechá sa preto zväzovať žiadnym protokolom, a ako po iné roky, budú sa odohrávať doma, v rodinnom kruhu. Za štedrovečerným stolom zasadnú len najbližší rodinní príslušníci. Bude ich sedem a pochutnávať si budú na dobrotách, ktoré pani prezidentová vlastnoručne navarila. Zemiakový šalát sa od toho, ktorý zajtra večer bude na stole vo väčšine slovenských rodín, líši len jediným. Cibuľu doň krájal prezident.
Silvia Gašparovičová je z piatich detí. Štyri dcéry a jeden syn, všetci museli doma pomáhať. V rodine bolo samozrejmosťou, že každý víkend deti spoločne s mamou varili a piekli. Koláče nesmeli najmä v nedeľu nikdy chýbať, preto dnes bez problémov zvládne zákusky aj ťahanú štrúdľu.
Aj prezident má manželkinu kuchyňu veľmi rád, od varenia ju nemieni odbremeniť ani ako prvú dámu.
"Nemáme kuchárku ani v paláci, kdežeby doma. Ale je pravda, že varím oveľa menej. Cez týždeň tak jeden-dva razy večeru, no keď sme doma cez víkend, vyváram."
Ivan Gašparovič síce v kuchyni občas pomôže, ale sám variť nevie.
"Niežeby to manžel nedokázal, ale nikdy sa nesnažil naučiť sa variť. Pomáha však s lúskaním orechov do vianočného pečiva, šúpe zemiaky do šalátu a krája cibuľu, v tom je dokonalý."
Prezident je na sladké
Čo najradšej jedia v rodine Gašparovičovcov? Za spoločné roky si vraj už celkom zladili chute. Najradšej majú bravčové mäso - pečené, na prírodno, vedú však klasické rezne.
"Ja mám rada aj hydinu, tú už manžel až tak nemusí. Ale veľmi má rád sladké jedlá, ktoré ja zase rada varím. Najmä ovocné knedle s makom či so strúhankou, palacinky, ale tiež špagety."
Exotické lahôdky im až tak veľa nehovoria, preto na nedávnej ceste do Indie a Malajzie trochu trpeli.
"Obe krajiny sú nám stravou dosť vzdialené. Jedlá sú veľmi pikantné a mastné. Stolovalo sa tak, že na misách nosili všetky možné delikatesy, mäsové aj zeleninové špeciality, z ktorých si každý sám naberal. Ak ste si nabrali málo, bol hostiteľ sklamaný, že sme všetko neochutnali. Museli sme si nabrať minimálne päť až sedem druhov, tak sme sa s mužom snažili vyberať si aspoň najmenšie kúsky."
Rodinné receptúry
Práve indonézska cesta, z ktorej sa prezidentský pár vrátil presne pred týždňom, má na svedomí, že tohto roku mala Silvia Gašparovičová na prípravu na Vianoce menej času. Hoci s tým rátala a perníčky si napiekla dopredu, už sa všetky zjedli, takže musí dorobiť ďalšiu dávku.
Okrem perníčkov budú v prezidentskej domácnosti rôzne suché koláčiky, všetko rodinné recepty:
"Väčšinou pečiem orechové a makové rožky, makovník a orechovník. Sú to recepty ešte od mamičky. Občas síce vyskúšam aj nejaký nový, ale nakoniec sa vždy vrátim k týmto osvedčeným."
Na Vianoce nesmie u Gašparovičovcov chýbať biskupský chlebík a torta. Vždy tá istá, orechovo-čokoládová.
"Je to recept, ktorý som pred dávnymi rokmi vyčítala z kalendára a nezaobíde sa bez nej žiadna rodinná oslava. No a my na Vianoce oslavujeme aj meniny, lebo vnuk je Adam, takže dupľom nemôže chýbať. Je síce trochu sladšia, ale je dobré osladiť si chvíle osláv a sviatkov."
Štedrovečerná večera
Už dnes sa v byte Gašparovičovcov rozvinie vôňa kapustnice. Pani Silvia ju varieva deň dopredu, pretože na Štedrý deň musí zvládnuť ešte ďalšie dve polievky. Rybaciu a kyslú hubovú, zo suchohríbov. Huby do nej si zvykne prezidentský pár nazbierať sám v lesoch, ktoré obklopujú ich chatu v Harmónii.
"Večeru máme tradičnú. Vyprážaný kapor a zemiakový šalát s cibuľou a octom. Už sme mali aj pečené pstruhy, ale nie je to ono. Manžel si z rodiny priniesol zvyk jesť opekance. Kupujem ich hotové, ale občas sa stane, že ich nedostanem. Neviem ani tento rok, či ich zoženiem, sama sa do nich nepustím, lebo som to nikdy nerobila."
A ako vlastne chodí nakupovať manželka prezidenta?
"Mám jednu paniu, ktorá mi pomáha s väčšími nákupmi, ale často chodím nakupovať aj sama, pretože si rada vyberám, čo ma zaujme. Vtedy ma sprevádza člen ochranky, ktorý ma aj vozí. Väčšinou chodím do jedného obchodu v Pezinku, kde ma už poznajú, je tam taká domácka atmosféra, veľmi príjemná."
FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ a archív S. G.
Recepty
Čokoládová torta orechová podľa prvej dámy
7 vajec, 300 g práškového cukru, 150 g krupicovej múky, 2 dl mlieka, 1 bal. prášku do pečiva, 150 g orechov, 30 g čokolády, rum (pozn.: prvá dáma do cesta rum nedáva)
Žĺtky s práškovým cukrom dobre vymiešame dopenista. Pridáme múku, mlieko, prášok do pečiva a zamiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a spolu s mletými orechmi a postrúhanou čokoládou pridávame po troche do cesta a všetko zľahka premiešame. Tortovú formu vymastíme, vysypeme múkou, nalejeme do nej cesto, vložíme do vyhriatej rúry a pri miernom ohni upečieme. Vychladnutú tortu rozkrojíme na tri diely. Prvý diel potrieme plnkou, zakryjeme druhým dielom, ktorý poriadne pokvapkáme rumom, potrieme plnkou a prikryjeme tretím dielom. Vrch a boky torty potrieme čokoládovou polevou a ozdobíme.
Plnka: Čokoládový pudingový krém pripravíme podľa návodu na pudingu - 1 hustejší puding pomiešame s 1/8 masla a natrieme tortu v strede, navrchu a na bokoch. Vrch torty ozdobíme 1 celou šľahačkou vyšľahanou s 1 kávovou lyžičkou cukru. Navrch postrúhame horkú čokoládu.
Tvarohové halušky
Urobíme klasické cesto ako na bryndzové halušky a po uvarení v slanej vode ich vyberieme a dáme do nádoby s rozpusteným maslom. Navrch nasypeme tvaroh, ktorý zvrchu osolíme, pomiešame s haluškami. Pri servírovaní polejeme s dozlatista opraženým maslom, do ktorého sme vopred pridali 1/2 kávovej lyžičky soli a 1/2 kávovej lyžičky hrubej múky.