Futbalové vedenie sa priotrávilo

Dvanásť ľudí z vedenia nitrianskeho futbalového klubu sa priotrávilo na vianočnom posedení z kapustnice.

Tradičnú vianočnú polievku im uvaril tréner Ivan Galád. Krátko pred podávaním ju dochutil sušenými hríbami, ktoré mu na poslednú chvíľu doniesol kolega. Zbieral ich odborník, ktorý hubárči už tridsať rokov.

Polievku hosťom a trénerom podávali v priestoroch štadiónu v stredu na obed. "Bola to výborná, poctivá slovenská kapustnica s klobáskou. Chválili sme ju," povedal Marián Valenta z vedenia klubu.

O štyri hodiny sa u všetkých začali objavovať vážne zdravotné problémy. Najčastejšie zimnica, horúčka a žalúdočná nevoľnosť. Vyhľadali lekára v nemocniciach od Nitry po Púchov, kam sa medzitým niektorí presunuli. Nasledovali výplachy žalúdka a infúzie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Včera na obed už väčšinu pacientov z futbalového klubu prepustili do domáceho ošetrenia. Popoludní zostali v nitrianskej nemocnici iba dvaja a ich stav je stabilizovaný. Šťastie mal vedúci tréner, ktorému kapustnica neuškodila. Na stretnutie prišiel neskoro, tak sa mu ušla kapustnica len zo dna hrnca, v ktorej už huby neboli.

Športovci si myslia, že pravdepodobnou príčinou otravy boli huby. "Berieme to športovo. Trénera Galáda sme sa pýtali, či nám aj na Silvestra uvarí kapustnicu," povedal s úsmevom Valenta.

Názor lekára

"Príčinou otravy mohli byť huby, ale aj iné prísady kapustnice. Pri otrave hubami je dôležité, o aký čas sa dostavia príznaky nevoľnosti. Ak mali problémy po štyroch hodinách, je táto otrava málo pravdepodobná. Príznaky nevoľnosti povedzme po muchotrávke sa objavujú spravidla po dlhšom čase," povedal internista Pavol Poliačik z nitrianskej Fakultnej nemocnice.

SkryťVypnúť reklamu

Ako dodal, niektoré huby, ako hnojník atramentový, sa vôbec neznášajú s alkoholom. Kombinácia otravy hubami s alkoholom všeobecne zvyšuje riziko poškodenia pečene, a tým znižuje šancu na prežitie. "Ľudia by nemali konzumovať huby, ak nepoznajú jednoznačne ich pôvod a nie sú dostatočne tepelne spracované," dodal lekár.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 793
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 630
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 739
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 659
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 637
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 312
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 159
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 264
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu