Tradičnú vianočnú polievku im uvaril tréner Ivan Galád. Krátko pred podávaním ju dochutil sušenými hríbami, ktoré mu na poslednú chvíľu doniesol kolega. Zbieral ich odborník, ktorý hubárči už tridsať rokov.
Polievku hosťom a trénerom podávali v priestoroch štadiónu v stredu na obed. "Bola to výborná, poctivá slovenská kapustnica s klobáskou. Chválili sme ju," povedal Marián Valenta z vedenia klubu.
O štyri hodiny sa u všetkých začali objavovať vážne zdravotné problémy. Najčastejšie zimnica, horúčka a žalúdočná nevoľnosť. Vyhľadali lekára v nemocniciach od Nitry po Púchov, kam sa medzitým niektorí presunuli. Nasledovali výplachy žalúdka a infúzie.
Včera na obed už väčšinu pacientov z futbalového klubu prepustili do domáceho ošetrenia. Popoludní zostali v nitrianskej nemocnici iba dvaja a ich stav je stabilizovaný. Šťastie mal vedúci tréner, ktorému kapustnica neuškodila. Na stretnutie prišiel neskoro, tak sa mu ušla kapustnica len zo dna hrnca, v ktorej už huby neboli.
Športovci si myslia, že pravdepodobnou príčinou otravy boli huby. "Berieme to športovo. Trénera Galáda sme sa pýtali, či nám aj na Silvestra uvarí kapustnicu," povedal s úsmevom Valenta.
Názor lekára
"Príčinou otravy mohli byť huby, ale aj iné prísady kapustnice. Pri otrave hubami je dôležité, o aký čas sa dostavia príznaky nevoľnosti. Ak mali problémy po štyroch hodinách, je táto otrava málo pravdepodobná. Príznaky nevoľnosti povedzme po muchotrávke sa objavujú spravidla po dlhšom čase," povedal internista Pavol Poliačik z nitrianskej Fakultnej nemocnice.
Ako dodal, niektoré huby, ako hnojník atramentový, sa vôbec neznášajú s alkoholom. Kombinácia otravy hubami s alkoholom všeobecne zvyšuje riziko poškodenia pečene, a tým znižuje šancu na prežitie. "Ľudia by nemali konzumovať huby, ak nepoznajú jednoznačne ich pôvod a nie sú dostatočne tepelne spracované," dodal lekár.