Viacerí majú kapustu už naloženú v sudoch. Po Novom roku však začína často mäknúť, plesnivieť a treba ju vyhodiť. Ak sme si zakvasili väčšie množstvo a kapusta je už vhodná na prípravu jedál, môžeme časť z nej sterilizovať. Týmto predídeme znehodnoteniu zeleniny. Ako postupovať?
Kyslú kapustu naložíme do umytých sklených fliaš. Čierne korenie ani bobkový list či iné suroviny nepridávame. Kapustu potom sterilizujeme vo vodnom kúpeli pri teplote 65 stupňov 45 minút. Keď teplota vystúpi vyššie, plyn vypneme, alebo hrniec s fľašami odtiahneme zo sporáka na chladnejšie miesto, aby klesla. Potom opäť pokračujeme v sterilizácii tak, aby sa teplota udržiavala približne na rovnakej úrovni. Po skončení sterilizácie necháme kapustu pozvoľne vychladnúť. Skontrolujeme viečka, či sa dobre prichytili.
Sterilizovaná kapusta si uchová vlastnosti čerstvo kvasenej kapusty s optimálnou kyslosťou. Vydrží až do novej úrody.
MÁRIA VARGOVÁ