Vhodným zdrojom vitamínov je aj okrúhlica. FOTO - JÁN PAVLOVKIN
Niektoré druhy zeleniny, ktoré znášajú mrazy, necháme na záhonoch a zberáme ich postupne (napríklad kučeravý a ružičkový kel, pór, chren, čierny koreň a valeriánku). V parenisku, vo fóliovníku alebo v skleníku možno pestovať určité druhy aj v zime. Nevykurované parenisko poslúži na skladovanie kapustovej i koreňovej zeleniny, ktoré uložíme do kyprej pôdy. Zelenina sa dá uchovať aj v hrobli.
Vo vhodných skladovacích priestoroch (pivnice, chladné komory a iné) vydrží koreňová zelenina v čerstvom stave do 150 dní (zeler až do 200 dní), neskorá kapusta a kaleráb gigant do 180 dní, pekinská kapusta do 90 dní, cibuľa i cesnak do 250 dní a cvikla, okrúhlica, kvaka a reďkev do 150 dní. Vzácnym zdrojom vitamínu C je aj kyslá kapusta a mrazená zelenina.
Z ovocia konzumujeme v čerstvom stave jablká zimných odrôd, ktoré vydržia vo vhodných podmienkach do konca apríla, zimné odrody hrušiek - do polovice februára. Odporúča sa aj mrazené a sušené ovocie z vlastnej úrody.
Ďalšie druhy zeleniny si môžeme dopestovať v zime priamo v byte, na okenných parapetoch v črepníkoch či v debničkách, prípadne v nádobách z plastických hmôt. Takto získame vňate petržlenu a zeleru, cibuľku, pažítku a žeruchu.
Trsy pažítky pred príchodom silnejších mrazov vyberieme z pôdy a presadíme do črepníkov, alebo si ich zaobstaráme v predajni so záhradníckymi potrebami. Rastliny umiesnené na svetlom a teplom mieste pravidelne zavlažujeme a podľa potreby zostrihujeme. Podobne pestujeme aj petržlenovú a zelerovú vňať. Korene petržlenu zasadíme do väčšieho črepníka (maximálne po štyri). Menšie zelerové buľvy upravíme pred vysadením do črepníka tak, že hrubšie okrajové listy odstránime a korene čiastočne skrátime. Listy vyrastajúce z okraja buliev postupne zberáme. Cibuľky sadzačky vysádzame tesne vedľa seba do debničky. Pri izbovej teplote a miernom zavlažovaní vyrastú do konzumnej veľkosti za 20 až 30 dní. Žeruchu pestujeme v plytkých miskách s nízkou vrstvou záhradníckej zeminy alebo na poskladanom vlhkom papieri či vate. Semeno vysievame nahusto, porast udržujeme vo vlhkom prostredí a po 8 až 10 dňoch žeruchu zostrihávame. Vysievať ju môžeme postupne po celú zimu v potrebných intervaloch.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.