Hovädzie mäso, čierne alebo steakové korenie, olej
Hovädzí steak umyjeme, osušíme, posypeme čiernym korením alebo nahrubo pomletou zmesou steakového korenia. Nesolíme, aby mäso nepustilo šťavu, ale uchovalo si ju v sebe. Vložíme ho do rozpáleného tuku, prudko opečieme z obidvoch strán asi 1 minútu. Mäso v panvici necháme dve minúty oddychovať, potom ho znovu opekáme z oboch strán na miernejšom ohni, 2 až 8 minút v závislosti od toho, či chceme steak krvavý, mierne, stredne prepečený alebo prepečený. Podávame s vareným karfiolom alebo s ružičkovým kelom, so syrovou omáčkou a holandskými zemiakmi s maslom.
Nasi goreng - indonézske dedičstvo
Pol kila dlhozrnnej ryže, kúsok slaniny, olej, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1/2 lyžičky čili, 1 lyžičku kari korenia, kuracie prsia (môžeme použiť aj krevety, garnáty a podobne), fazuľkové strúčiky alebo iná zelenina, kokos, arašidy
Wok alebo väčšiu panvicu rozohrejeme a na lyžici oleja opekáme nakrájané kúsky slaniny. Zatiaľ si očistíme a nakrájame cibuľu na prúžky, hodíme do panvice a za občasného miešania opekáme. Očistíme a na plátky nakrájame cesnak, pridáme čili a kari korenie, napokon kuracie prsia nakrájané na rezance a opekáme. Keď mäso obelie, pridáme soľ a chvíľu opekáme ďalej. Môžeme pridať rozličnú zeleninu, bambusové výhonky aj kokos alebo arašidy. Do takmer hotovej masy postupne pridávame vopred predvarenú ryžu, dobre premiešane a pražíme, až kým mäso nie je celkom mäkké a ryža chutne opečená.
Pečená morka s plnkou
Morku osolíme, otvor v hrvoli upcháme žemľou a hrvoľ (kožu) naplníme plnkou a tenkým motúzom zaviažeme. Takto upravenú ju zošijeme, na prsiach a stehnách prešpikujeme slaninou, alebo ju môžeme obložiť plátkami slaniny, ktoré previažeme tenkým motúzom. V hlbokom pekáči zohrejeme maslo, na dno umiestnime dve hrubšie špajdle, na ktoré položíme morku prsíčkami dolu. Zvrchu ju potrieme maslom a pečieme 2-3 hodiny, podlievame polievkou a potierame maslom. Počas pečenia obrátime. Šťavu zaprášime múkou, podusíme, zalejeme polievkou, povaríme a precedenú podávame k morke.
Plnka: Žemle (rožky) pokrájame, navlhčíme mliekom a pomelieme. V mise vymiešame maslo so soľou, pridáme 3 žĺtky, 4 celé vajcia a pomleté žemle. Potom pridáme na špičku noža muškátového kvetu, cukru, z 3 bielkov sneh, sparené, olúpané strúhané mandle alebo gaštany a podľa potreby plnku zahustíme strúhankou.
Domáce cestoviny
Pol kila hladkej múky, trochu hrubej múky, 5 veľkých vajec, štipka soli, hrubá múka na pomúčenie
Zo surovín spracujeme hladké cesto, ktoré vložíme na polhodinu až hodinu do chladničky. Oddýchnuté cesto rozdelíme podľa veľkosti pracovnej plochy na polovicu alebo na tretiny. Jednotlivé časti rozvaľkáme na tenké placky, ktoré rozpolíme, na voľno zrolujeme a nakrájame veľkým nožom na rezance. Šírka rezancov môže byť rôzna. Varíme v osolenej vriacej vode, hotové vhodíme do omáčky.