Recepty Sone Borušovičovej

Sonin steak

Hovädzie mäso, čierne alebo steakové korenie, olej

Hovädzí steak umyjeme, osušíme, posypeme čiernym korením alebo nahrubo pomletou zmesou steakového korenia. Nesolíme, aby mäso nepustilo šťavu, ale uchovalo si ju v sebe. Vložíme ho do rozpáleného tuku, prudko opečieme z obidvoch strán asi 1 minútu. Mäso v panvici necháme dve minúty oddychovať, potom ho znovu opekáme z oboch strán na miernejšom ohni, 2 až 8 minút v závislosti od toho, či chceme steak krvavý, mierne, stredne prepečený alebo prepečený. Podávame s vareným karfiolom alebo s ružičkovým kelom, so syrovou omáčkou a holandskými zemiakmi s maslom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Nasi goreng - indonézske dedičstvo

Pol kila dlhozrnnej ryže, kúsok slaniny, olej, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1/2 lyžičky čili, 1 lyžičku kari korenia, kuracie prsia (môžeme použiť aj krevety, garnáty a podobne), fazuľkové strúčiky alebo iná zelenina, kokos, arašidy

Wok alebo väčšiu panvicu rozohrejeme a na lyžici oleja opekáme nakrájané kúsky slaniny. Zatiaľ si očistíme a nakrájame cibuľu na prúžky, hodíme do panvice a za občasného miešania opekáme. Očistíme a na plátky nakrájame cesnak, pridáme čili a kari korenie, napokon kuracie prsia nakrájané na rezance a opekáme. Keď mäso obelie, pridáme soľ a chvíľu opekáme ďalej. Môžeme pridať rozličnú zeleninu, bambusové výhonky aj kokos alebo arašidy. Do takmer hotovej masy postupne pridávame vopred predvarenú ryžu, dobre premiešane a pražíme, až kým mäso nie je celkom mäkké a ryža chutne opečená.

SkryťVypnúť reklamu

Pečená morka s plnkou

Morku osolíme, otvor v hrvoli upcháme žemľou a hrvoľ (kožu) naplníme plnkou a tenkým motúzom zaviažeme. Takto upravenú ju zošijeme, na prsiach a stehnách prešpikujeme slaninou, alebo ju môžeme obložiť plátkami slaniny, ktoré previažeme tenkým motúzom. V hlbokom pekáči zohrejeme maslo, na dno umiestnime dve hrubšie špajdle, na ktoré položíme morku prsíčkami dolu. Zvrchu ju potrieme maslom a pečieme 2-3 hodiny, podlievame polievkou a potierame maslom. Počas pečenia obrátime. Šťavu zaprášime múkou, podusíme, zalejeme polievkou, povaríme a precedenú podávame k morke.

Plnka: Žemle (rožky) pokrájame, navlhčíme mliekom a pomelieme. V mise vymiešame maslo so soľou, pridáme 3 žĺtky, 4 celé vajcia a pomleté žemle. Potom pridáme na špičku noža muškátového kvetu, cukru, z 3 bielkov sneh, sparené, olúpané strúhané mandle alebo gaštany a podľa potreby plnku zahustíme strúhankou.

SkryťVypnúť reklamu

Domáce cestoviny

Pol kila hladkej múky, trochu hrubej múky, 5 veľkých vajec, štipka soli, hrubá múka na pomúčenie

Zo surovín spracujeme hladké cesto, ktoré vložíme na polhodinu až hodinu do chladničky. Oddýchnuté cesto rozdelíme podľa veľkosti pracovnej plochy na polovicu alebo na tretiny. Jednotlivé časti rozvaľkáme na tenké placky, ktoré rozpolíme, na voľno zrolujeme a nakrájame veľkým nožom na rezance. Šírka rezancov môže byť rôzna. Varíme v osolenej vriacej vode, hotové vhodíme do omáčky.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 661
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 432
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 732
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 334
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 431
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 674
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 947
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 248
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu