Voňavé makovníky a orechovníky patria už tradične na štedrovečerný stôl. Nemali by tam, však chýbať ani orechy v surovom stave. Stačí za hrsť orechov a môžeme si povedať, že sme urobili niečo pre svoje zdravie. Mnohé druhy orechov sú totiž bohatými zdrojmi nenasýtených tukov, horčíka a vitamínu E nevyhnutných pre správnu funkciu srdca, ale aj nášho mozgu. Čo všetko orechy pomáhajú vylepšiť?
Arašidy
Deti ich milujú, nesmú chýbať v žiadnom mikulášskom balíčku. A to je dobre. Arašidy sú zvlášť bohaté na kyselinu linolovú, ktorá znižuje riziko ukladania cholesterolu do steny ciev. Obsahujú toľko kyseliny pantoténovej, čiže vitamínu B, ako žiadna iná potravina, okrem pečene.
Pozor však na na pražené arašidy. Tie majú asi 4-krát nižšiu biologickú hodnotu ako surové. Pražením sa ničí vitamín B1, tiamín, poškodzujú sa bielkoviny, tuky a podobne. MUDr. Igor Bukovský radí: "Ak si pražíte orechy doma, majte na pamäti, že praženie na oleji zvyšuje obsah tukov, a tak je lepšie pražiť orechy na sucho. Keď sa také pražené orechy nakoniec posolia, vznikne z pôvodne zdravých orechov mastná a slaná ,srdcervúca' potravina.
Brazílsky orech, para orech
Pre vysoký obsah tuku sú dva kusy brazílskeho orecha energetickým, pozor nie cholesterolovým ekvivalentom jedného vajíčka. Bielkoviny brazílskych orechov sú podstatne bezpečnejšie ako bielkoviny mäsa, mlieka a vajec, ktoré sú priamo zodpovedné za vznik a rozvoj aterosklerózy. Para orechy dostať u každého predajcu vážených orechov. Zatiaľ čo väčšina jedál obsahuje iba od 0,01 do 1 mikrogramu selénu v grame potravy, v brazílskom orechu je tohto prvku od 16 do 30 mikrogramov na gram, čiže rádovo až stonásobne viac. Navyše sa selén z orecha dostáva do organizmu v prirodzenej, lepšie využiteľnej podobe.
Kešu orech
Je druhým najpredávanejším orechom po mandli. Kešu oriešky sú bohaté na vápnik, horčík, draslík a fosfor. Ich kuchynské a kulinárne využitie je veľmi široké, od omáčok po likéry.
Lieskovec
Ako všetky ostatné orechy patrí medzi zdroje bielkovín, vitamínov B, esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, ale aj železa. Je to potravina pre svaly a posilňuje ďasná.
Makadamský orech
Pripomína veľký lieskovec, má vysoký obsah provitamínu A a vyšší obsah draslíka a fosforu.
Mandľa
Má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, vitamínov B, E a zinku, horčíka, draslíka a lecitínu. Sto gramov mandlí zabezpečí asi štvrtinu dennej potreby vápnika. Pravidelná konzumácia mandlí má silný ochranný účinok pred infarktom myokardu. Stačí asi 50 g mandlí denne a riziko infarktu klesá až o 60 percent.
Pekan
Je obľúbeným orechom. Podobá sa vlašskému orechu, má však jemnejšiu chuť. Obsahuje až 71 percent tuku a do 10 percent bielkovín. Zaujímavý je vysoký obsah provitamínu A i vyšší obsah draslíka a fosforu.
Píniový orech
Je malé semeno kamennej borovice (pínie), ktorá rastie na severnom pobreží Stredozemného mora. Má veľmi jemnú chuť a niekedy ich cítiť jemne po terpentíne.
Pistácia
Pistácie ako exotický doplnok stravy možno odporučiť pre vysoký obsah draslíka a fosforu, vitamínov B1 a A.
Vlašský orech
Je druhým najpopulárnejším orechom po mandli. Francúzi z neho lisujú jemný (a drahý) olej mimoriadnych chuťových vlastností. Vlašské orechy sú "potravou pečene a mozgu" pre vysoký obsah vitamínov skupiny B, bielkovín a mastných kyselín.
Čo nám dávajú orechy?
v zlepšujú koncentráciu, pôsobia protistresovo,
v chránia pred chorobami srdca, rakovinou, znižujú hladinu cholesterolu,
v spomaľujú starnutie, zachytávajú voľné radikály,
v pomáhajú pri rekonvalescencii,
v diabetici ich môžu konzumovať bez obáv, hladinu cukru v krvi dvíhajú iba mierne.
(šim)