Kel ružičkový je dvojročná rastlina. FOTO - JÁN PAVLOVKIN
Topinambu r - je to hľuznatá rastlina, ktorú pestujeme pre hľuzy. Sú sladkastej šťavnatej chuti a jedia sa surové podobne ako reďkovka. Po kuchynskej úprave varením, dusením, smažením a pečením sa topinambur používa ako príloha k mäsitým jedlám. Hľuzy sadíme skoro na jar do riadkov. Od leta až do príchodu mrazov ich vyberáme na jedenie. V jeseni zostriháme zvyšky vňate a odstraňujeme burinu. V zemi vždy zostáva časť hľúz, ktoré už v ďalších rokoch netreba sadiť.
Petržlen a čierny koreň - patria medzi dvojročné koreňové zeleniny. Ak sme ich cez sezónu nestihli skonzumovať, necháme ich na záhone. Cez zimu poskytujú korene a petržlen aj vňať. Skoro na jar petržlen vytvára nové listy, ktoré sú k dispozícii, až kým nevyrastie opäť petržlen z jarnej sejby. Starý porast potom môžeme zlikvidovať. Na jeseň presádzame korene petržlenu do kvetináčov. Tak budeme mať cez zimu čerstvú vňať priamo za oknom.
Kel ružičkový a kučeravý - sú to mrazuvzdorné dvojročné rastliny. Po prvom roku pestovania ich preto môžeme nechať na stanovišti. Kel ružičkový sa dáva do zeleninových polievok. Varené ružičky sú vhodné ako príloha k mäsu. Samostatne sa jedia poliate jogurtom, alebo sa vyprážajú na oleji. Kel kučeravý sa používa v surovom stave na prípravu šalátov, na zdobenie mís, chlebíčkov a podobne. Listy sa bežne používajú aj na prípravu prívarkov, alebo sa vyprážajú v cestíčku.
Tieto druhy sa väčšinou pestujú po skorej zelenine, napríklad po hrášku, reďkovke a šaláte. Vtedy uprednostníme pestovanie z priesad. Výsadba je aktuálna od júla. Pestovanie z priamej sejby sa odporúča od polovice mája, v tomto prípade sú na stanovišti hlavnou plodinou. Hlavné zberové obdobie nastáva od novembra. Podľa potreby olamujeme konzumné časti kelu. Keď ich "poštípe" mráz, sú ešte chutnejšie. Sú zdrojom čerstvej zeleniny až do apríla, kým nezačnú kvitnúť.
Pór - znáša nízke teploty. Počas roka ho zberáme podľa potreby a zvyšok môžeme nechať v zemi. Rastliny dobre prezimujú, sú k dispozícii aj v zime a skoro na jar. Pór sa pestuje z priamej sejby alebo z priesad. Semeno vysievame v marci. Po vzídení a zosilnení v máji až začiatkom júna porast jednotíme. Rastliny nechané na záhone rýchlo zosilnejú. Vybraté kusy môžeme pri jednotení presádzať na iný záhon. Pred príchodom zimy a skoro na jar prihŕňame zeminu k rastlinám.
Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, DrSc.