V kuchyni s Vierou Dudášovou

Publicistku Vieru Dudášovú, odborníčku na módu, životný štýl a gastronómiu, baví varenie celý život. Aj napriek tomu, že pri príprave jedál narobí okolo seba veľký neporiadok, ktorý si potom musí poupratovať. Pozitívny vzťah ku kuchyni pretransformovala

Publicistka Viera Dudášová pracovala vo vydavateľstve Mladé letá. Dlhé roky vedie módnu rubriku, je majiteľkou a šéfredaktorkou gastronomického časopisu. Má dcéru, fotografku Desanu.

Publicistku Vieru Dudášovú, odborníčku na módu, životný štýl a gastronómiu, baví varenie celý život. Aj napriek tomu, že pri príprave jedál narobí okolo seba veľký neporiadok, ktorý si potom musí poupratovať. Pozitívny vzťah ku kuchyni pretransformovala aj do profesionálnej podoby. Už pätnásť rokov vydáva gastronomický časopis, a preto pozná hádam všetkých vynikajúcich kuchárov na Slovensku. Veľa sa od nich naučila, hoci niektoré ich zložité recepty si zjednodušuje.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Vyrastala v rodine, kde sa o varenie starali dve ženy - mama aj stará mama. Jej babka mala špecialitu - aram halušky, ktoré pripravovala nasladko. Pripomínali šunkové fliačky a keď ich Viera Dudášová prvýkrát ochutnala naslano, zdali sa jej čudné. Mamina sviečková na smotane s brusnicami a knedľou, zajac na smotane alebo divina zas dodnes nenašli konkurenciu.

S bratom kedysi spolu 'vyrábali' palacinky, ktoré potom lietali cez okno deťom na ulicu. "Občas dopadli na kríky, ktoré vzápätí vyzerali ako palacinkový strom. Vtedy sme mali jedenásť rokov a práve sme sa presťahovali zo Zvolena do Bratislavy," spomína Viera Dudášová, ktorá tiež žije v jednom dome s mamou, sestrinou rodinou a dcérou Desanou.

Rodina sa stravuje doma, pri sporáku sa teda pani Viera strieda s mamou. V ich rodine sa dodržiavajú tradície. Na Zelený štvrtok nechýba na stole špenát, na Veľký piatok sa postia, Štedrý deň si bez kapustnice, vyprážaného kapra, tradičného šalátu a opekancov nedokáže predstaviť.

SkryťVypnúť reklamu

S parížskou vareškou

Na receptoch o varení si zakladá. Keď sa s manželom ocitla pred rokmi v diplomatických službách v Paríži, pozývala k nim hostí na večeru s poznámkou - dnes som dala gazdinej voľno. Takto riešila Viera Dudášová nedostatok peňazí - na večere v reštauráciách socialistické diéty nestačili. Jej kuchyňa sa tam však stala povestnou.

Všetkým hosťom chutila napríklad tatranská sviečková. Boli to rezančeky zo sviečkovice podusené s korením. Na hotové mäso položila plátok citróna, brusnice, lyžicu kyslej smotany a posypala to čili. K mäsu, ktoré vyzeralo na tanieroch výborne, podávala hranolčeky.

Na rozdiel od tradičných bryndzových halušiek mali u návštev veľký úspech aj zapečené hubové taštičky.

Pani Viera sa naučila aj mnohé veci z francúzskej kuchyne. Napríklad obaľovať medailóniky namiesto strúhanky v pražených mandliach, pripravovať morské potvory či rozličné krémové polievky. U Dudášovcov sa dodnes varí pórová polievka či tradičná francúzska cibuľačka, ktorú odkukala v krčmičke U Villona. Tam ju síce podávali zapečenú, ale aj bez zapekania tu všetkým veľmi chutí.

SkryťVypnúť reklamu

O slovenskej kuchyni

Hoci v poslednom čase varia naši populárni ľudia takmer na každom televíznom kanáli, nepripravujú jedlá zo slovenskej kuchyne. "Je to škoda," myslí si Viera Dudášová. Nedávno navštívila jednu tatranskú reštauráciu, kde šéfkuchár pripravuje tradičnú slovenskú hubovú polievku a lekvárové pirohy ozdobené orechami a šľahačkou, a ľudia tam chodia práve na túto špecialitu. "Ak k nám budú chodiť turisti zo zahraničia, budú chcieť ochutnať naše tradičné jedlá, a nie lahôdky talianskej alebo čínskej kuchyne."

FOTO - DESANA DUDÁŠOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 667
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 443
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 733
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 367
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 437
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 644
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 951
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 227
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu