Publicistka Viera Dudášová pracovala vo vydavateľstve Mladé letá. Dlhé roky vedie módnu rubriku, je majiteľkou a šéfredaktorkou gastronomického časopisu. Má dcéru, fotografku Desanu.
Publicistku Vieru Dudášovú, odborníčku na módu, životný štýl a gastronómiu, baví varenie celý život. Aj napriek tomu, že pri príprave jedál narobí okolo seba veľký neporiadok, ktorý si potom musí poupratovať. Pozitívny vzťah ku kuchyni pretransformovala aj do profesionálnej podoby. Už pätnásť rokov vydáva gastronomický časopis, a preto pozná hádam všetkých vynikajúcich kuchárov na Slovensku. Veľa sa od nich naučila, hoci niektoré ich zložité recepty si zjednodušuje.
Vyrastala v rodine, kde sa o varenie starali dve ženy - mama aj stará mama. Jej babka mala špecialitu - aram halušky, ktoré pripravovala nasladko. Pripomínali šunkové fliačky a keď ich Viera Dudášová prvýkrát ochutnala naslano, zdali sa jej čudné. Mamina sviečková na smotane s brusnicami a knedľou, zajac na smotane alebo divina zas dodnes nenašli konkurenciu.
S bratom kedysi spolu 'vyrábali' palacinky, ktoré potom lietali cez okno deťom na ulicu. "Občas dopadli na kríky, ktoré vzápätí vyzerali ako palacinkový strom. Vtedy sme mali jedenásť rokov a práve sme sa presťahovali zo Zvolena do Bratislavy," spomína Viera Dudášová, ktorá tiež žije v jednom dome s mamou, sestrinou rodinou a dcérou Desanou.
Rodina sa stravuje doma, pri sporáku sa teda pani Viera strieda s mamou. V ich rodine sa dodržiavajú tradície. Na Zelený štvrtok nechýba na stole špenát, na Veľký piatok sa postia, Štedrý deň si bez kapustnice, vyprážaného kapra, tradičného šalátu a opekancov nedokáže predstaviť.
S parížskou vareškou
Na receptoch o varení si zakladá. Keď sa s manželom ocitla pred rokmi v diplomatických službách v Paríži, pozývala k nim hostí na večeru s poznámkou - dnes som dala gazdinej voľno. Takto riešila Viera Dudášová nedostatok peňazí - na večere v reštauráciách socialistické diéty nestačili. Jej kuchyňa sa tam však stala povestnou.
Všetkým hosťom chutila napríklad tatranská sviečková. Boli to rezančeky zo sviečkovice podusené s korením. Na hotové mäso položila plátok citróna, brusnice, lyžicu kyslej smotany a posypala to čili. K mäsu, ktoré vyzeralo na tanieroch výborne, podávala hranolčeky.
Na rozdiel od tradičných bryndzových halušiek mali u návštev veľký úspech aj zapečené hubové taštičky.
Pani Viera sa naučila aj mnohé veci z francúzskej kuchyne. Napríklad obaľovať medailóniky namiesto strúhanky v pražených mandliach, pripravovať morské potvory či rozličné krémové polievky. U Dudášovcov sa dodnes varí pórová polievka či tradičná francúzska cibuľačka, ktorú odkukala v krčmičke U Villona. Tam ju síce podávali zapečenú, ale aj bez zapekania tu všetkým veľmi chutí.
O slovenskej kuchyni
Hoci v poslednom čase varia naši populárni ľudia takmer na každom televíznom kanáli, nepripravujú jedlá zo slovenskej kuchyne. "Je to škoda," myslí si Viera Dudášová. Nedávno navštívila jednu tatranskú reštauráciu, kde šéfkuchár pripravuje tradičnú slovenskú hubovú polievku a lekvárové pirohy ozdobené orechami a šľahačkou, a ľudia tam chodia práve na túto špecialitu. "Ak k nám budú chodiť turisti zo zahraničia, budú chcieť ochutnať naše tradičné jedlá, a nie lahôdky talianskej alebo čínskej kuchyne."
FOTO - DESANA DUDÁŠOVÁ