Pri degustácii vína dobre padne občas sa napiť, či si niečo zajesť. Na pitie veľa možností nie je, akurát mierne vychladená voda bez bubliniek. No a na zajedanie sa najlepšie hodí biele pečivo či kúsky chleba s čo najneutrálnejšou chuťou. Ak vám ide o posúdenie vína, treba si dať pozor, aby ste svoje chuťové zmysly neoklamali. Najviac škody narobia pritom syry, lebo s nimi chutí takmer každé víno. To by ste sa potom nestačili čudovať, čo ste nakúpili či vychválili do neba.
Hydinové prsia v syrovej omáčke
Pór nakrájame na pol centimetra hrubé kolieska, ktoré osmažíme na olivovom oleji. Pridáme kuracie alebo morčacie prsia nakrájané na rezance hrubé 1 cm, dobre premiešame a zo všetkých strán opečieme. Podlejeme zeleninovým alebo kuracím vývarom a dusíme na miernom ohni. Keď mäso zmäkne, pridáme sladkú smotanu a povaríme, kým sa smotana nezohreje. Na záver pridáme nastrúhaný syr – nivu, obyčajný alebo údený eidam – a miešame, kým sa syr nerozpustí.
Na zapíjanie môžete vyskúšať Veltlínske zelené, polosuché, ročník 1999, Karpatská perla, Modranský vinohradnícky rajón, obsah alkoholu 11,4 percenta. Má výraznú ovocnú vôňu a sviežu chuť. Mandľová horkosť v nej pekne vyváži trochu zostatkového cukru, ktorý víno obsahuje. (dav)