Na prepitnom nechajú zákazníci v slovenských hoteloch a reštauráciách okolo 1,2 miliardy korún ročne. Čašníci a servírky dostávajú všimné najmä od zahraničných hostí. Ak by sa mali spoľahnúť len na prepitné od Slovákov, a tí by im nechali 10 percent zo sumy na účtenke, rozdelili by si len pol miliardy.
Ide však len o hrubé odhady založené na metodike odhadov Českého štatistického úradu. Slovenskí ekonómovia sú pri ich posudzovaní opatrní. "Nie každý necháva v reštaurácii prepitné, a nie každý desať percent z účtu," spochybňuje odhady ekonomický analytik Mário Blaščák.
Oficiálne čísla neexistujú, prepitné tvorí totiž súčasť nepriznaných príjmov sivej ekonomiky. O existencii iných ako oficiálnych príjmov personálu v reštauráciách a hoteloch však svedčia dlhodobo jedny z najnižších nominálnych platov v hospodárstve.
Autor: tv