Čas na burčiak

Záhradkári skončili práce na viniči, stačili sa pripraviť na zber a spracovanie hrozna, vyčistiť lisovňu a pivnicu a tešia sa na burčiak.

Prvý dotyk s burčiakom je umocnený zvláštnou vôňou, chuťou, farbou a teplotou nápoja. Je to búrlivo kvasiaci hroznový mušt s 5 až 6 objemovými percentami alkoholu, žltkavobiely, teplý, lahodný nápoj s neskvasenými cukrami. Cukry s kyselinami dodávajú burčiaku harmonickosť, razanciu v dráždivosti a sviežosti získava oxidom uhličitým. Milovníci burčiaku čakajú na vrchol búrlivého kvasenia, teda na najvyššiu kvalitu.

Trvanie burčiakovej sezóny závisí od dĺžky zberu hrozna. Burčiak sa nedá plne stabilizovať, prevážať na väčšie vzdialenosti, ani skladovať a odkladať na ďalšie obdobie. Je to živý produkt biologického procesu mikroorganizmov, ktoré sa lisovaním z hrozna dostávajú do muštu. Na začiatku, pri spontánnom kvasení, sú v prevahe nad ušľachtilými kvasinkami divé kvasinky, ale aj huby, plesne či baktérie. Keď obsah alkoholu dosiahne 4 až 5 objemových percent, uhynú a zvyšuje sa množenie aj činnosť ušľachtilých vínnych kvasiniek, nastáva búrlivé skvasovanie cukrov. Táto etapa trvá 3, 7 aj viac dní. Ak sa búrlivé kvasenie oneskoruje, použije sa zákvas čistých kultúr vínnych kvasiniek alebo rozkvasený mušt. Kvasenie má prebiehať bez prístupu vzduchu, uzatvorením nádob kvasnými zátkami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Piť alebo nepiť burčiak? Na túto dilemu sa treba pozerať cez kvalitu nápoja. Charakteristiku dobrého burčiaku konzument pozná, ale skryté nebezpečenstvo nepostrehne. Pravdou ostáva, že burčiak obsahuje všetky zložky hrozna potrebné pre náš organizmus a navyše nový produkt kvasiniek - etylalkohol. Je to komplexný lahodný nápoj, ktorý však nie je všeliekom. Má sa preto konzumovať rozvážne, s individuálnou mierou. Burčiak musí byť zdravotne neškodný, zbavený zvyškov z chemických postrekových látok, vyrobený v hygienických podmienkach, má mať osvedčenú vhodnosť na konzumáciu. Lepší je z odkaleného muštu. Taký burčiak môžeme s chuťou vypiť. Zásadne treba odmietnuť burčiak z nelegálneho predaja, s množstvom mechanických nečistôt a kalov, s vysokou oxidáciou - hnedkastou farbou, s netypickým a slabým bukétom. Teplotu má mať vytvorenú kvasením, nie zohriatím. Vo väčšine vinohradníckych krajín burčiak nepijú.

SkryťVypnúť reklamu

Prof. Ing. ALOJZ VEREŠ, DrSc.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 688
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 470
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 464
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 458
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 564
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 998
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 167
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu