FOTO - ARCHÍV
Správny botanický názov tejto ovocnej dreviny je orech kráľovský (Juglans regia L.). Patrí do skupiny škrupinovín. Pestuje sa pre výživovo a potravinársky hodnotné plodové jadrá. Poskytujú tiež nábytkársky kvalitné drevo. Rozdeľuje sa podľa veľkosti plodov (veľké až malé), tvaru (guľovitý až valcovitý), hrúbky škrupiny (kamenáč, chrapáč, polopapiernáč, papiernáč). Pre kultúrne pestovanie sú najvhodnejšie polopapiernáče.
Úspešné pestovanie vyžaduje, aby priemerná ročná teplota bola nad 8 stupňov a minimálna teplota neklesala pod 25 stupňov. Na pôdu nie sú orechy príliš náročné, no musí byť dostatočne priepustná. Neznášajú studené zamokrené neúrodné kamenisté pôdy. Najvhodnejšie sú vyvýšené a od severu chránené polohy. Pri zohľadnení mikropodmienok sa môžu pestovať do nadmorskej výšky 500 metrov. Úhrnné ročné zrážky by mali byť nad 550 milimetrov. Orechy majú inak pomerne dobrú prispôsobivosť na ekologické podmienky.
Rozmnožovanie
U nás sa najčastejšie pestujú semenáče neznámeho pôvodu. Nevýhodou je, že takéto stromy nezachovávajú vlastnosti rodičov a neskoro u nich nastupuje rodivosť. Preto je výhodnejšie pestovať stromčeky získané vrúbľovaním osvedčených odrôd na semenáče orecha. Ujateľnosť pri štepení vo vonkajších podmienkach býva nízka. Úspešnejšie je štepenie v ruke a umiestnenie vrúbľovancov vo vykurovanom skleníku. Presadenie na vonkajší záhon sa uskutočňuje až po náležitom otužení.
Zásady pestovania
Pretože orechy vytvárajú veľké koruny, patria do sadov a väčších záhrad, alejí alebo do okolia objektov živočíšnej výroby, kde poskytujú tieň a zlepšujú životné prostredie. Môžu sa sadiť na jeseň aj na jar. Najvhodnejšie sú dvojročné hrotiaky. Postupne sa vypestuje štvrťkmeň až vysokokmeň s poloprirodzenou alebo dutou korunou. Pri ucelených výsadbách je potrebný spon 12 x 8 metrov, pri silne rastúcich semenáčoch 15 x 10 metrov. Až do nástupu ekonomickej rodivosti sa pracovné uličky môžu využiť na pestovanie krátkodobých kultúr (zelenina, bobuľoviny, broskyne). Ošetrovať pôdu treba iba do nástupu ekonomickej rodivosti. Hnojíme podľa zásad platných pre kôstkoviny. Orechy sú na rez nenáročné, no v prvých rokoch je potrebný letný výchovný rez, pri ktorom sa "na krúžok" vyrezávajú kolmo rastúce vlky a zahusťujúce neperspektívne konáre. Na starších rodiacich stromoch sa v auguste odstraňujú suché, choré a poškodené konáre. V tomto období rezné rany "neslzia", no ani sa netvorí hojivý kalus, preto treba rezné rany zahladiť a zatrieť buď stromovým balzamom, alebo fermežovou farbou. V období vegetačného pokoja ani na jar orechy nerežeme, ak je to potrebné, urobme to až keď letorasty majú dĺžku 0,15 až 0,20 metra. Vitálne stromy dobre znášajú aj zmladenie.
Oberačka
Plody dozrievajú v septembri až v októbri, čo sa prejavuje praskaním vonkajšieho oplodia. Ideálne je zberať iba prirodzene opadané plody, no často sa plody oberajú násilne ráňaním dlhými palicami. Je to nevhodné, pretože sa tak poškodzuje drevo s generatívnymi púčikmi pre budúcoročnú úrodu.
Odrody
Na Slovensku máme osem registrovaných odrôd orecha kráľovského. Patria do skupiny polopapiernáčov so stredne hrubou, pomerne dobre lúštiteľnou škrupinou a s kvalitným chutným jadrom. Sú to Apollo, Buchlov, Jupiter, Lake, Magdon, Mars, Saturn a Seifersdorfský. Najvyššiu mrazuvzdornosť a pravidelnú rodivosť majú Jupiter, Mars a Seifersdorfský. Toleranciou na neskoré jarné mrazy vyniká Saturn.
Autor: Ing. ŠTEFAN NITRANSKÝ, CSc.