FOTO SME - PAVOL MAJER
Líder kapely Vidiek Ján Kuric varí rád a najčastejšie z celej rodiny. Najlepšia kuchárka je síce jeho manželka Simona Bubánová, ale keďže vedie veľkú reklamnú agentúru, má málo času, a tak varešku drží v ruke on. Najmä keď dcéra Lujza bola menšia, každý deň varieval obedy aj večere. Jeho kuchárske krédo je jasné - jedlo musí byť uvarené rýchlo a musí byť zdravé a ľahké. Nie je na škodu, keď je aj lacné, lebo Janko Kuric nerád zbytočne vyhadzuje. V kuchyni má napríklad plno trojdecových plastových fliaš. Do menšieho praktickejšieho balenia prelieva malinovky a minerálky z veľkých dvojlitroviek, keď sa ide von. Síce mu za to posmešne vravia, že je "prelievač", ale on sa nedá, lebo takto to vyjde oveľa lacnejšie.
Variť sa Ján Kuric učil z dvoch zdrojov. Jednak sa od detstva rád prizeral mame pod ruky a okrem toho pozerá programy o varení. Recepty však nekopíruje, len sa nimi necháva inšpirovať. Varenie totiž považuje za tvorivú prácu. Akurát nerád pečie. Našťastie, vraj nemá vzťah k sladkému, inak by bol iste o dobrých desať kíl ťažší. Naopak, rád griluje. V lete sú jeho favoritom mladé tekvičky a baklažány, ktoré griluje nasucho a potom ich natiera olivovým olejom s cesnakom a čerstvými bylinkami.
"Nepotrebujem k nim ani mäso, jem ich iba s chlebom. No inokedy si zase rovnako rád pripravím na grile vykostené kuracie stehná či ryby."
Talianske inšpirácie
Zo svetových kuchýň ho najviac oslovili talianska a francúzska. Miluje najmä špagety, ktoré pripravuje na desiatky spôsobov.
"Mám ich rád uvarené na tvrdo, takmer nedovarené a poliate rôznymi omáčkami. Špagety sú skoro ako chlieb, ktorého sa nedá prejesť. Chlebík chutí vždy a špagety tiež."
Dôležité miesto v jedálnom lístku Kuricovcov majú šaláty.
"Množstvo rozmanitých šalátov sa dá spraviť len skombinovaním zelených lístočkov rôznych názvov. Skvelé sú napríklad rukola alebo ľadový šalát. Stačí ich poliať troškou octu, olivovým olejom a posoliť morskou soľou. Do šalátov sú výborné biele stredomorské cibule, ktoré nie sú ostré, ale sladké ako jablko."
Dôležité sú aj bylinky, ktoré si hudobník pestuje na záhradke. Lenže musia byť v kvetináčoch, lebo inak by ich psík Joe Cocker označkoval.
"Odkedy bývame v dome, vždy mám poruke asi štyri druhy bazalky, oregano, tymián, koriander, šalviu a je to skvelé ísť si pri varení natrhať čerstvé bylinky."
Kamarátka umývačka
Ján Kuric má rád aj tradičné slovenské jedlá, ale nevarieva ich, lebo príprava kysnutého cesta je podľa neho veľká babračka. Na langoše či osúchy preto chodí k mame, ktorá ich robí najlepšie na svete.
"Dokonca ani rezne nerobím, lebo po celej kuchyni je potom strúhanka, vajíčka sú roztečené po dlážke. Takéto pochúťky nechávam na mamu alebo na svokru, obe sú geniálne kuchárky."
Aby nevznikol mylný dojem, Ján Kuric nie je typ muža, po ktorého varení je v kuchyni ako po boji.
"Je to vďaka skvelému vynálezu - umývačke riadov. Priebežne pri varení tam ukladám všetok zašpinený riad, cez obed sa spustí a po obede sú veľké hrnce umyté a len sa vymenia za taniere. Najprv som bol proti, načo umývačku, keď máme drez a ruky, no potom som zistil, že je to skvelá pomôcka. Rodina si po obede ešte môže posedieť pri kávičke, namiesto toho, aby saponátom odmasťovala hrnce."
Špenát inak
Do varenia sa púšťa aj hudobníkova dcéra Lujza. Otec má rád napríklad jej pečené paradajky a rizoto.
"Iba ich prekrojí napoly a opečie na olivovom oleji. Úžasné. Alebo špenátovo-hríbové rizoto. Treba naň lístkový, nie pomletý špenát. Rozmrazí sa v mikrovlnke, na masle sa spení cibuľka, vsypeme hríbiky, buď šampiňóny, alebo keď je sezóna, dubáčiky, a chvíľu povaríme. Keď sú hotové, pridáme primerané množstvo surovej ryže. Najlepšie talianskej, ktorá je špeciálne vyšľachtená na rizotá. Naozaj chutí celkom inak. Zalejeme vodou, aby zmäkla, tesne pred uvarením vmiešame špenátové lístky a ešte minútku dusíme. Posypeme parmezánom a podávame so šalátom. Výborne sa hodí kapustový. Rozmixujem olivový olej, dijonskú horčicu, ocot, soľ a cesnak a vmiešam do surovej kapusty. Chuť jemného rizota skvele ladí s pikantnou kapustou."
Vidiečan zďaleka nie vždy jedol zdravo. Keď bol malý, mama často vyvárala bryndzové halušky s domácou slaninkou, oškvarkové pagáčiky boli skoro každý týždeň, v kuchyni nechýbala klobása, prerastený bôčik.
"Naša dcéra už takéto dobroty ani nepozná, lebo už aj babka varí zdravo. Prešli sme na stredomorskú kuchyňu a delenú stravu. Tú však nedodržujeme ortodoxne, niekedy je na tanieri iba mäso na jednej a uhľohydráty na druhej strane. Ale snažíme sa."
Recepty Jána Kurica
Diétne tekvičky
Mladé tekvičky, môžu byť aj cukiny, olivový olej, cesnak, bazalka, morská soľ
Mladé tekvičky alebo cukiny nakrájame na 1 cm hrubé kolieska. Opečieme na grile alebo na panvici na sucho bez tuku z oboch strán. Olivový olej zmiešame s cesnakom, bazalkou a morskou soľou a tekvičky dobre natrieme. Necháme asi päť minúť stáť, aby zmäkli. Podávame ako prílohu k mäsu alebo s čerstvým chlebom. Môžu sa jesť za studena aj za tepla.
Lacné, rýchle a skvelé špagety
Špagety, paradajky, olivový olej, hladká múka, bazalka, tymián, lyžica masla
Špagety dáme do vriacej osolenej vody. Kým sa varia, blanšírujeme paradajky. Kto chce, môže stiahnuť kožu, Ján Kuric ich povarí aj so šupkou. Pokrájajú sa nadrobno. Z olivového oleja a hladkej múky urobíme troška zápražky a vmiešame paradajky. Keď sa masa dovára, dodáme veľké množstvo najrozmanitejších posekaných čerstvých byliniek. Výbornou kombináciou je napríklad bazalka s tymiánom. Radšej tvrdšie špagety zlejeme a pomastíme maslom. Necháme chvíľku pod pokrievkou postáť, aby zmäkli, a pridáme paradajkovú zmes.