Lekváre pripravujeme zo zrelého až prezretého ovocia tak, že prebraté plody po odstránení nejedlých častí umyjeme a pomelieme na mlynčeku. Ovocie s kôstkou, ktorá sa nedá oddeliť od dužiny, rozvaríme a prepasírujeme cez sito. Získanú kašu odvážime, aby sme vedeli, koľko kryštálového cukru treba pridať. Potom ju varíme bez cukru až do chvíle, keď za vareškou ostáva cestička. Pridáme cukor a zmes uvaríme do tuha. Ešte horúci lekvár nalejeme do čistých pohárov, ktoré pred plnením postavíme na nôž, plech alebo mokrý uterák (aby nepopraskali) a necháme vychladnúť. Ak sa po vychladnutí na lekvári nevytvorila kôra, vložíme poháre do rúry a na miernom ohni zasušíme. Po vychladnutí poháre zakryjeme celofánom, zaviažeme a uložíme na chladné tmavé miesto. Do lekvárov pridávame menej cukru než do džemov a marmelád. Pri dostatočnom zahustení môžeme lekváre variť aj bez cukru, len ich vždy musíme dobre zasušiť v rúre.
Džemy
Na prípravu džemov je vhodné každé zdravé a neprezreté ovocie (je bohatšie na pektíny). Pri ich príprave polovicu ovocia prelisujeme, alebo len rozvaríme, druhú polovicu pokrájame na menšie kúsky. To, či je džem uvarený, zistíme tak, že trocha hmoty kvapneme na tanier. Ak po vychladnutí stuhne, je hotový a hneď ho plníme do pohárov. Džemy, ktoré dobre rôsolovatejú, sú pri nalievaní za horúca riedke a ovocie v pohároch vypláva na povrch, preto ich nalievame, až keď čiastočne vychladnú. Naplnené poháre zakryjeme priesvitným celofánom (možnosť kontroly, či sa džem nekazí) a previažeme. Keby džem začal plesnivieť, dáme ho hneď zasušiť do teplej rúry, alebo znova prevaríme. Niekedy stačí povlak plesne z povrchu odstrániť a povrch poliať rumom.
Na prípravu džemov používame vždy kryštálový cukor. Džemy sterilizujeme v pare 25 minút pri teplote 85 stupňov.
Marmelády
Pripravujeme ich z rôznych druhov zrelého aj menej zrelého, ale zdravého ovocia. Ovocie prelisujeme, prípadne zomelieme na mäsovom mlynčeku, alebo len rozvaríme. Marmeláda z lisovaného ovocia je jemná a hladká, z rozvareného či zomletého ovocia kúskovitá. Pri príprave používame kryštálový cukor, ktorý pridávame na očistené plody alebo odváženú lisovanú kašu. Zomleté ovocie či kašu najprv varíme bez cukru, až kým nezhustne. Menej šťavnaté ovocie pred varením podlejeme malým objemom vody, aby sa skôr, ako pustí šťavu, nepripálilo. Do zahustenej kaše pridáme potrebné množstvo cukru a za stáleho miešania varíme, zbytočne však neprevárame. Keď kvapneme z dobre uvarenej marmelády na tanier, urobí sa na jej povrchu "koža". Marmeládou naplníme čisté poháre, ktoré chránime pred prasknutím podobne ako pri príprave lekvárov. Po vychladnutí poháre prekryjeme celofánom a zaviažeme. Ak je marmeláda redšia, po vychladnutí ju polejeme rumom alebo zasušíme v teplej rúre, aby sa nekazila.
(lov)