Nadmerná násada plodov broskýň odrody Redhaven. FOTO - AUTOR
Aby plody rovnomerne dozreli a ľahko sa oddeľovali od stopky, v predstihu niekoľkých dní sa používa postrek vhodnými stimulátormi rastu, ktoré podporujú ich uvoľnenie.
Marhule a broskyne oberáme od druhej polovice júla do konca augusta až začiatku septembra (neskoší zber sa týka broskýň, napríklad odrody Cresthaven). Na marmelády, šťavy a destiláty ich necháme prezrieť, aby mali vyšší obsah cukrov aj aromatických látok.
Z odrôd marhúľ sú vhodné napríklad Veľkopavlovická, Maďarská, Vesna, Veecot (určené predovšetkým na spracovanie), Bergeron (výborná na kompótovanie) a iné. Z broskýň sú vynikajúce aj na spracovanie odrody Redhaven, Sunhaven, Fairhaven (na priamu konzumáciu i spracovanie; dobre znášajú transport). Vhodná je aj odroda Flamingo a neskorá odroda Cresthaven (dozrieva od 30. augusta do 10. až 15. septembra).
Slivkoviny zberáme hneď po čerešniach, približne od konca júla do 15. septembra. Na konzervárenské účely sa zberajú v technologickej zrelosti (ešte tvrdé). Z odrôd sú okrem využitia na priamu konzumáciu veľmi dobré na kompóty, lekváre, sušenie i destiláty najmä Domáca slivka (problémom je citlivosť na šarku sliviek) a Gabrovská (má pevnejšiu šťavnatú aromatickú dužinu, ktorá pripomína chuť Domácej slivky. Má aj určitý stupeň tolerancie voči šarke sliviek, je cudzoopelivá). Vhodná na spracovanie je aj Vajlevka, ktorá má stredne veľké plody s fialovomodrou šupkou. Kôstka sa dobre oddeľuje od dužiny, plody sú dobré na priamu konzumáciu. Na konzervárenské spracovanie je vhodná aj Hamanova švestka (pôvodná česká odroda), ktorá je voči šarke sliviek odolnejšia ako Domáca slivka.
Drobné ovocie je významnou surovinou pri spracovávaní na šťavy, džemy, kompóty, sušenie i mrazenie. Jahody oberáme v pevnom stave (vo fyziologickej zrelosti) od začiatku do konca júla, maliny v júli až auguste, remontantné aj v septembri až októbri, černice okolo 15. augusta až v septembri.
Orechy kráľovské oberáme buď zelené na konzervovanie, alebo v septembri, keď začína praskať rubina.
Autor: Prof. Ing. IVAN HRIČOVSKÝ, DrSc.