Ovocie oberáme len za sucha

Plody jednotlivých ovocných druhov oberáme až po obschnutí rosy. Ak ich zberáme za vlhkého počasia, horšie sa skladujú. Mechanizovaný zber ovocia určeného na konzervárenské spracovanie sa musí riadiť podľa dozrievania, otláčania alebo poškodenia ovocia.

Nadmerná násada plodov broskýň odrody Redhaven. FOTO - AUTOR

Aby plody rovnomerne dozreli a ľahko sa oddeľovali od stopky, v predstihu niekoľkých dní sa používa postrek vhodnými stimulátormi rastu, ktoré podporujú ich uvoľnenie.

Marhule a broskyne oberáme od druhej polovice júla do konca augusta až začiatku septembra (neskoší zber sa týka broskýň, napríklad odrody Cresthaven). Na marmelády, šťavy a destiláty ich necháme prezrieť, aby mali vyšší obsah cukrov aj aromatických látok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z odrôd marhúľ sú vhodné napríklad Veľkopavlovická, Maďarská, Vesna, Veecot (určené predovšetkým na spracovanie), Bergeron (výborná na kompótovanie) a iné. Z broskýň sú vynikajúce aj na spracovanie odrody Redhaven, Sunhaven, Fairhaven (na priamu konzumáciu i spracovanie; dobre znášajú transport). Vhodná je aj odroda Flamingo a neskorá odroda Cresthaven (dozrieva od 30. augusta do 10. až 15. septembra).

SkryťVypnúť reklamu

Slivkoviny zberáme hneď po čerešniach, približne od konca júla do 15. septembra. Na konzervárenské účely sa zberajú v technologickej zrelosti (ešte tvrdé). Z odrôd sú okrem využitia na priamu konzumáciu veľmi dobré na kompóty, lekváre, sušenie i destiláty najmä Domáca slivka (problémom je citlivosť na šarku sliviek) a Gabrovská (má pevnejšiu šťavnatú aromatickú dužinu, ktorá pripomína chuť Domácej slivky. Má aj určitý stupeň tolerancie voči šarke sliviek, je cudzoopelivá). Vhodná na spracovanie je aj Vajlevka, ktorá má stredne veľké plody s fialovomodrou šupkou. Kôstka sa dobre oddeľuje od dužiny, plody sú dobré na priamu konzumáciu. Na konzervárenské spracovanie je vhodná aj Hamanova švestka (pôvodná česká odroda), ktorá je voči šarke sliviek odolnejšia ako Domáca slivka.

SkryťVypnúť reklamu

Drobné ovocie je významnou surovinou pri spracovávaní na šťavy, džemy, kompóty, sušenie i mrazenie. Jahody oberáme v pevnom stave (vo fyziologickej zrelosti) od začiatku do konca júla, maliny v júli až auguste, remontantné aj v septembri až októbri, černice okolo 15. augusta až v septembri.

Orechy kráľovské oberáme buď zelené na konzervovanie, alebo v septembri, keď začína praskať rubina.

Autor: Prof. Ing. IVAN HRIČOVSKÝ, DrSc.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 666
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 435
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 732
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 351
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 436
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 657
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 950
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 237
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu