Recepty Ľudmily Mandžárovej

Losos s pomarančovou omáčkou

1,5 až 2 kg lososa, zmes gyrosu, byliniek, papriky a čierneho korenia (alebo korenie na ryby s čiernym korením, paprikou a provensálskym korením, prípadne iba soľ), kocka masla alebo 1 dcl oleja

Na omáčku: 2 veľké pomaranče, 1 grapefruit, zemiaková maizena, kryštálový cukor

Plátky lososa okoreníme z oboch strán a uložíme na plech. Porozkladáme na ne kúsky masla, prípadne potrieme olejom a grilujeme v rúre pri 250 stupňoch pätnásť až dvadsať minút. Neobraciame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzitým pripravíme omáčku. Z ovocia vyberieme dužinu, a zasypeme ju tromi polievkovými lyžicami kryštálového cukru. Varíme 15 minút, zahustíme maizenou (2 až 3 lyžičky maizeny rozmiešame v studenej vode a vlejeme do horúcej zmesi.) Dochutíme šťavou z citróna a cukru. Podávame s upečenými plátkami lososa a opekanými zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu

Trojfarebné špirálky s omáčkou

15 - 20 dkg šampiňónov, menšia ružica brokolice, 1/4 litra sladkej smotany, 2 syry Bambino, 2 lyžičky masla, bazalka, biele alebo čierne korenie, sezam, 500 g trojfarebných cestovín (špirálky), soľ

Na panvici rozpustíme maslo, pridáme umyté a na plátky pokrájané šampiňóny, okoreníme a dusíme pätnásť minút. Na tri minúty pridáme ružičky brokolice. Zeleninu vyberieme na misku a vo výpeku roztopíme tavený syr so smotanou a tri minúty za stáleho miešania povaríme. Vložíme späť zeleninovú zmes, prevaríme a zalejeme ňou špirálky uvarené podľa návodu.

Oriešková torta

14 dkg práškového cukru, 4 vajcia, 20 dkg lieskových orieškov, 2 šľahačky, 2 vanilkové cukry

Deň vopred prevaríme šľahačku, za stáleho miešania ju ochladíme a zakrytú odložíme do chladničky. Lieskovce opečieme na suchej panvici, 16 kúskov orieškov odložíme na ozdobenie, ostatné ešte teplé pomelieme na mlynčeku. Žĺtky s cukrom vymiešame do biela a striedavo pridávame sneh z bielkov a pomleté lieskovce. Zmes vylejeme do múkou vysypanej formy a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov pätnásť minút. Potom vrch zakryjeme servítkou a dopekáme pri teplote 150 stupňov približne pätnásť minút. Drievkom priebežne kontrolujeme dopečenosť, aby sa torta príliš nevysušila. Po vychladení korpus potrieme rozšľahanou šĺahačkou s 2 vanilkovými cukrami a ozdobíme orieškami.

SkryťVypnúť reklamu


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  2. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  3. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  4. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  5. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  6. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb
  7. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  8. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  1. Pochvala v teame nie je „bonus“, ale kyslík
  2. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  3. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  4. Drony menia lesníctvo, LESY SR testujú 3D modelovanie územia
  5. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  6. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  7. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  8. Vzducholoď aj koncert Kaliho? Takto Kaufland oslavuje narodeniny
  1. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 13 590
  2. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 10 190
  3. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 8 422
  4. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí 3 638
  5. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 3 229
  6. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 3 001
  7. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb 2 898
  8. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina? 2 420
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu