Pri zaváraní džemov a sirupov sa spotrebuje väčšie množstvo cukru a záhradkári hovoria, že viac sa oplatí kúpiť si hotový džem.
"Máme záhradu, v ktorej sa vždy urodí veľa čerešní, višní, marhúľ, broskýň, uhoriek. Zaváranie patrí teda neodmysliteľne k mojej letnej náplni. Vždy som mala pocit, že aspoň trošku zavarenými vecami ušetrím rodinný rozpočet. Lenže teraz si uvedomujem, že to celkom tak nebude," hovorí Helena Výbošťoková z Bratislavy. Prepočítala si, že výroba džemu z marhúľ pri tohtoročnej cene cukru nie je lacná záležitosť. Na kilogram marhúľ spotrebovala 70 deka cukru. "Takmer dve hodiny som to varila, čo je tiež istá spotreba plynu. Po zosumarizovaní som zistila, že tú istú cenu 28 až 30 korún si kúpim marhuľový džem aj v obchode." Dodala, že ak by mala ovocie kupovať, tak by bolo zaváranie už úplne stratové. (dro)