FOTO SME - JANA BEŇOVÁ
"Pod potravinársky kotol, upravený na tento účel, sme podkúrili už o deviatej ráno. Varíme v ňom rekordný guláš, tisíc porcií naraz," hovorí Hajdin. Bolo naň treba 120 kilogramov mäsa, 50 kilogramov cibule a rovnaké množstvo zemiakov. Suroviny od rána pripravovalo asi desať ľudí.
Okrem toho súťažili skupinky vo varení päťlitrového gulášu. Podnikateľka Magda Blašovičová z Nitry varila sama a sprevádzal ju iba jej štvorročný vnuk Maťko. "Sme tu neďaleko na chate a vnuk ma vyzval, aby som sa prihlásila. Klasický hovädzí guláš zjemním bravčovinou, pridám veľa cibule a oravskú slaninu. Na jednom ročníku som s týmto receptom bola druhá," povedala. Súťažiaci tvrdili, že guláš môže byť aj z fazule, ale dávali prednosť tradičným receptom.
Výťažok z predaja rekordného gulášu darovali organizátori na nákup zdravotníckeho prístroja pre Nadáciu výskumu rakoviny. Rekord z Jelenca sa možno dostane do Slovenskej knihy rekordov a do Guinnessovej knihy rekordov. (bej)