Vitamíny, minerálne látky a farbivá, ktoré obsahujú plody čučoriedok, vplývajú na ľudský organizmus veľmi priaznivo. Podporujú rast u detí, sú výborné proti hnačkám, slúžia ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky, dny a reumatizmu. Odstraňujú aj únavu očí a zvyšujú ostrosť zraku. Zlepšujú priebeh chorôb vyvolaných starobou, majú protirakovinové účinky a pôsobia blahodarne na regeneráciu kože poškodenú nadmerným opaľovaním. Vhodné sú na prípravu kompótov, omáčok, štiav, lekvárov, džemov, na mrazenie i sušenie.
Čučoriedková šťava
3 kg čučoriedok, 1 liter vody, 1,5 kg kryštálového cukru
Čučoriedky preberieme, rýchlo premyjeme studenou vodou, dáme do smaltovej rajnice, zalejeme vodou a dobre povaríme. Potom prelisujeme, šťavu zmiešame s cukrom a varíme asi 5 minút. Pri varení zberáme penu. Horúcu šťavu nalejeme do ohriatych fliaš, ktoré vzduchotesne uzavrieme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
Čučoriedková omáčka
500 ml čučoriedok, 150 ml vody, 2 lyžice kryštálového cukru, 1 lyžica masla, 1 lyžička škrobovej múky, 250 ml plnotučného mlieka
Vodu povaríme s cukrom, pridáme čučoriedky, maslo a chvíľu varíme. Potom pridáme mlieko s rozmiešanou škrobovou múčkou a ešte chvíľu varíme. Omáčka je vhodná ku knedlíkom, lievancom či omelete. Kyslosť upravíme kyselinou citrónovou.
Čučoriedky bez cukru
Umyté a čisté bobule nasypeme do pohárov, poháre potrasieme, zatvoríme a sterilizujeme pri teplote 100 stupňov 30 minút.
Čučoriedkový džem
2 kg čučoriedok, 60 g kryštálového cukru, 0,5 dl rumu
Dobre očistené a studenou vodou prepláchnuté čučoriedky dáme do rajnice a dôkladne povaríme. Potom nasypeme cukor a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia. Prilejeme rum, zamiešame a nalievame do pripravených pohárov. Vychladnutý zaviažeme a odložíme. (lov)