Ak ostriháme mätu piepornú na sušenie už v júli, môžeme na jeseň počítať s dobrou druhou úrodou. Vňať mäty odrežeme, len čo spozorujeme, že výhonky prestávajú rásť a končia sa pukom. Režeme niekoľko centimetrov nad povrchom pôdy. Pri zbere musia byť listy rastliny suché, nemožno ich ani umyť. Mätu sušíme veľmi rýchlo, pretože inak sa z nej vytrácajú aromatické látky. Sušíme len listy odtrhnuté od stoniek alebo vňať, a to na dobre vetranom mieste, najlepšie - na sitách alebo zavesené tak, aby vzduch prúdil aj zospodu. Usušené listy uchovávame vo vzduchotesne uzatvorených nádobách.
Približne v polovici júla dosahujú zberovú zrelosť letné odrody brokolice, ktoré sme vysadili v máji. Brokolicu zberáme, až keď má celá ružica dobre vyvinuté puky, ktoré sú však ešte stále uzatvorené. Tento okamih nesmieme zmeškať, lebo najmä za teplého počasia sa ružica rýchlo rozvíja, čím stráca na kvalite. Pri zbere si treba uvedomiť, že z brokolice sa nevyužíva len ružica, ale aj krehké mäsité stopky.
Najskôr očkujeme tie druhy a tvary ovocnín, ktoré skoro strácajú miazgu. Začíname s bielou slivkou, duranziou, slivkovými odkopkami alebo semenáčmi, dulou, hruškovým semenáčom a typovým podpníkom M4. Jablone, mahalebka, myrobalán a broskyne si dlho udržia miazgu. Môžeme ich očkovať ešte v auguste a za daždivého počasia alebo pri zavlažovaní až do začiatku septembra. Aj bujne rastúce a dusíkom hnojené dreviny majú miazgu dlhšie. Čím vyššie chceme strom očkovať, tým skôr to musíme urobiť. V korunke očkujeme broskyne začiatkom augusta, ale na koreňovom kŕčku sa ujmú očká aj začiatkom septembra. Ak je podpník hrubší, očkujeme ho vyššie, aby sa očko nezalialo. (pav)