Viete, že?

Liečivé rastliny sušíme rýchlo a na dobre vetranom mieste. FOTO - AUTOR

Ak ostriháme mätu piepornú na sušenie už v júli, môžeme na jeseň počítať s dobrou druhou úrodou. Vňať mäty odrežeme, len čo spozorujeme, že výhonky prestávajú rásť a končia sa pukom. Režeme niekoľko centimetrov nad povrchom pôdy. Pri zbere musia byť listy rastliny suché, nemožno ich ani umyť. Mätu sušíme veľmi rýchlo, pretože inak sa z nej vytrácajú aromatické látky. Sušíme len listy odtrhnuté od stoniek alebo vňať, a to na dobre vetranom mieste, najlepšie - na sitách alebo zavesené tak, aby vzduch prúdil aj zospodu. Usušené listy uchovávame vo vzduchotesne uzatvorených nádobách.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Približne v polovici júla dosahujú zberovú zrelosť letné odrody brokolice, ktoré sme vysadili v máji. Brokolicu zberáme, až keď má celá ružica dobre vyvinuté puky, ktoré sú však ešte stále uzatvorené. Tento okamih nesmieme zmeškať, lebo najmä za teplého počasia sa ružica rýchlo rozvíja, čím stráca na kvalite. Pri zbere si treba uvedomiť, že z brokolice sa nevyužíva len ružica, ale aj krehké mäsité stopky.

Najskôr očkujeme tie druhy a tvary ovocnín, ktoré skoro strácajú miazgu. Začíname s bielou slivkou, duranziou, slivkovými odkopkami alebo semenáčmi, dulou, hruškovým semenáčom a typovým podpníkom M4. Jablone, mahalebka, myrobalán a broskyne si dlho udržia miazgu. Môžeme ich očkovať ešte v auguste a za daždivého počasia alebo pri zavlažovaní až do začiatku septembra. Aj bujne rastúce a dusíkom hnojené dreviny majú miazgu dlhšie. Čím vyššie chceme strom očkovať, tým skôr to musíme urobiť. V korunke očkujeme broskyne začiatkom augusta, ale na koreňovom kŕčku sa ujmú očká aj začiatkom septembra. Ak je podpník hrubší, očkujeme ho vyššie, aby sa očko nezalialo. (pav)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 098
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 767
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 159
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 137
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 212
  6. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 105
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 047
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 980
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu