Pec postavil Ivan Šáli z ochranárskeho združenia Vodný mlyn. Pomáhali mu nezamestnaní v rámci aktivačných prác, finančne i odbornými radami prispel miestny pekár.
"Pec treba nechať schnúť a asi mesiac postupne vypaľovať. Tento proces sme urýchlili a pri pečení sa na nej vytvorila prasklina, ktorá jej dodáva historický punc," hovorí Ivan Šáli. V sobotu v nej piekli kolárovské langoše, čo sú slané koláče z chlebového cesta. "Cesto z droždia, soli, zemiakovej a pšeničnej múky musí dobre vykysnúť. Pec vyhrejeme na teplotu dvesto až dvestodvadsať stupňov Celzia, aby langoše dostali farbu. Langoše pečieme dvanásť minút a potom ich premastíme," hovorí pekár Karol Fulöp a zručne naťahuje cesto pred návštevníkmi mlyna. Langoše dochucuje klobásou, syrom, smotanou, rascou, cibuľou i cesnakom.
Dedinská pec sa voľakedy rozkúrila iba raz do týždňa. Ľudia v nej piekli veľké bochníky chleba, ktoré zasýtili celú rodinu na sedem dní. Hrubá kôrka zabránila ich vysychaniu. Pekár si na tie časy pamätá: "Pri nižších teplotách sa v peci piekli najprv zemiakové placky, pri vyšších chlieb. Keď pec mierne ochladla, ľudia v nej sušili ovocie a tí bohatší arašidy."
Ivan Šáli s manželkou Slávkou pripravujú 11. augusta Deň chleba, na ktorý pozývajú pekárov z celého Slovenska. "Chlieb tvorí po stáročia základ ľudskej výživy a chceme si ho uctiť," vysvetľuje.
Okrem pečenia langošov v obecnej peci bola v areáli kolárovského mlyna aj súťaž vo varení halászlé a country bál. (bej)