nechoďme spať hladní

Výber vína, ktoré sa má použiť na varenie, je rovnako náročný ako výber vína k jedlu. Zásadne by to nemalo byť víno nekvalitné alebo pokazené. Nezabudnite totiž, že víno sa varí spravidla dlho, čím sa zvyšuje koncentrácia chutí, ktoré sa v ňom nachádzajú

– dobrých, ale aj zlých. Preto si dobre rozmyslite, ak siahnete pri príprave drahého jedla po lacnom, menej kvalitnom víne.

Bažant na víne

Odležané, ošklbané a očistené bažanty umyjeme a utrieme dosucha. Znútra i zvonku posolíme, prešpikujeme slaninou, pokvapkáme brandy a potrieme maslom. Na masle necháme speniť nakrájanú cibuľu, pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu, celé čierne a nové korenie, bobkový list. Položíme na to bažanty, zalejeme ich bielym vínom, zakryjeme a vložíme do mierne predhriatej trúby tak, aby sa dusili, nie piekli. Udusené bažanty rozštvrtíme a vykostíme. Vypečenú šťavu zahustíme bledou smotanovou zápražkou, krátko povaríme, pridáme smotanu na šľahanie a zahrejeme. Omáčku neuvedieme do varu. Dochutíme citrónovou šťavou, cukrom a brandy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

K bažantovi vyskúšajte napríklad Tramín červený, ročník 1997, výber z hrozna, Dvory nad Žitavou, obsahu alkoholu 13 percent. V jeho vôni i chuti nájdete med, ktorý je však vyvážený typickou odrodovou korenistosťou tramínov. (dav)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 426
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 055
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 695
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 535
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 053
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 1 752
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 701
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 595
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu