BRATISLAVA - Počas prvých dvoch mesiacov po vstupe Slovenska do Európskej únie sa ceny zvyšovali len mierne. "Aj júnový vývoj cien potvrdil, že vstup do únie neviedol k žiadnemu celoplošnému zdražovaniu," povedal ekonomický poradca ministra financií Martin Bruncko.
Júlové štatistické čísla však už môžu vyzerať inak. "Ceny potravín predstavujú isté riziko," hovorí analytička ČSOB Silvia Čechovičová. Poukazuje pritom na fakt, že slovenskí potravinári pre atraktívnejšie cenové podmienky v zahraničí vyvážajú svoju produkciu do iných štátov únie.
Preto na pultoch našich predajní vznikli problémy s dodávkami masla a vytlačili jeho cenu nahor. Podobný scenár sa očakáva aj v prípade smotany či bravčového mäsa.
Keby všetky spomínané potraviny zdraželi o 30 percent, podľa prepočtov SME by priemerný nákup, ktorý dnes stojí tisícku, zdražel zhruba o šesť korún.
Autor: ij