Endíviu pestujeme ako následnú plodinu

Čakanka štrbáková je známa aj pod názvom endívia alebo štrbák. Jej jedlou časťou sú jemné listy z neprerastenej ružice, ktorú odrežeme vo vzdialenosti maximálne desať milimetrov pod dolnými listami. Horkú príchuť čakanky spôsobuje prítomnosť ..

Jedlou časťou endívie sú jemné listy.

FOTO - ARCHÍV

Čakanka štrbáková je známa aj pod názvom endívia alebo štrbák. Jej jedlou časťou sú jemné listy z neprerastenej ružice, ktorú odrežeme vo vzdialenosti maximálne desať milimetrov pod dolnými listami. Horkú príchuť čakanky spôsobuje prítomnosť intybínu, ktorý má liečivé účinky. Priaznivo vplýva na nervovú sústavu, látkovú premenu a funkciu tráviacich orgánov (žalúdka, pečene a žlčníka). Vzhľadom na obsah cukru - inulínu - je endívia vhodná aj pre diabetikov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Podľa tvaru listov môžeme čakanku štrbákovú rozdeliť do dvoch skupín - na endíviu s kučeravými listami a eskariol s celookrajovými listami.

Čakanku pestujeme najmä ako následnú plodinu po skorých zeleninách. Neznáša pôdy priamo hnojené maštaľným hnojom.

Štrbák môžeme pestovať z priamej sejby aj z predpestovaných priesad. Na jesenný a zimný konzum vysievame osivo koncom júna alebo v júli priamo na pole, do riadkov vzdialených od seba 30 až 40 centimetrov. Po vytvorení štyroch listov jednotíme na vzdialenosť 30 centimetrov.

Z predpestovaných priesad získavame čakanku na skorý alebo na neskorší zber. Priesady sa môžu vysádzať od marca až do konca augusta do sponu 30 až 40 krát 30 centimetrov. Kvalitná priesada musí byť zdravá, pevná a má mať štyri až šesť listov.

SkryťVypnúť reklamu

Porast počas vegetácie udržiavame bez burín. Keď sa vytvára pôdny prísušok (najmä po zalievaní), povrch pôdy kypríme. Počas sucha zavlažujeme aspoň raz do týždňa. Pri nedostatku vlahy rastliny vybiehajú do kvetu a nie sú vhodné na použitie.

Pred zberom treba hlávky vybieliť. Bielenie trvá dva až tri týždne. Postupujeme pritom takto: Rastliny zväzujeme lykom alebo špagátom a potom ich do polovice výšky zahrnieme zeminou. Musia byť dostatočne suché, aby pri bielení nehnili. Štrbák pestovaný z letnej sejby alebo výsadby zberáme v októbri, prípadne v novembri. Vybielené hlávky vyrezávame podľa potreby.

Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, CSc.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  2. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  4. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  6. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň?
  7. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  8. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  1. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  2. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  3. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  4. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  5. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  6. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  7. Precvičte si mozog s Tréningom pamäti. Predplatné sa oplatí
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 22 857
  2. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 12 031
  3. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 8 057
  4. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 417
  5. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 6 454
  6. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 4 933
  7. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 4 644
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 200
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu