Endíviu pestujeme ako následnú plodinu

Čakanka štrbáková je známa aj pod názvom endívia alebo štrbák. Jej jedlou časťou sú jemné listy z neprerastenej ružice, ktorú odrežeme vo vzdialenosti maximálne desať milimetrov pod dolnými listami. Horkú príchuť čakanky spôsobuje prítomnosť intybínu,

ktorý má liečivé účinky. Priaznivo vplýva na nervovú sústavu, látkovú premenu a funkciu tráviacich orgánov (žalúdka, pečene a žlčníka). Vzhľadom na obsah cukru - inulínu - je endívia vhodná aj pre diabetikov.

Podľa tvaru listov môžeme čakanku štrbákovú rozdeliť do dvoch skupín - na endíviu s kučeravými listami a eskariol s celookrajovými listami.

Čakanku pestujeme najmä ako následnú plodinu po skorých zeleninách. Neznáša pôdy priamo hnojené maštaľným hnojom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Štrbák môžeme pestovať z priamej sejby aj z predpestovaných priesad. Na jesenný a zimný konzum vysievame osivo koncom júna alebo v júli priamo na pole, do riadkov vzdialených od seba 30 až 40 centimetrov. Po vytvorení štyroch listov jednotíme na vzdialenosť 30 centimetrov.

SkryťVypnúť reklamu

Z predpestovaných priesad získavame čakanku na skorý alebo na neskorší zber. Priesady sa môžu vysádzať od marca až do konca augusta do sponu 30 až 40 krát 30 centimetrov. Kvalitná priesada musí byť zdravá, pevná a má mať štyri až šesť listov.

Porast počas vegetácie udržiavame bez burín. Keď sa vytvára pôdny prísušok (najmä po zalievaní), povrch pôdy kypríme. Počas sucha zavlažujeme aspoň raz do týždňa. Pri nedostatku vlahy rastliny vybiehajú do kvetu a nie sú vhodné na použitie.

Pred zberom treba hlávky vybieliť. Bielenie trvá dva až tri týždne. Postupujeme pritom takto: Rastliny zväzujeme lykom alebo špagátom a potom ich do polovice výšky zahrnieme zeminou. Musia byť dostatočne suché, aby pri bielení nehnili. Štrbák pestovaný z letnej sejby alebo výsadby zberáme v októbri, prípadne v novembri. Vybielené hlávky vyrezávame podľa potreby.

SkryťVypnúť reklamu

Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, CSc.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 674
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 457
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 733
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 412
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 448
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 598
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 975
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 194
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu