Ceny mäsa v obchodoch budú drahšie zhruba o desať percent.
ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR
BRATISLAVA - Obchodné reťazce postupne začínajú zvyšovať ceny mäsa. Ustupujú tak mäsokombinátom, ktoré im ho začali dodávať menej. Riaditelia mäsokombinátov tvrdia, že už dlhší čas vyrábajú so stratou a nie sú schopní hypermarketom dodať mäso za ceny, aké požadujú.
Situácia v mäsokombinátoch sa výrazne zmenila po vstupe do únie. Vtedy zdvihli ceny chovatelia, lebo stratili konkurenciu dotovaného zahraničného mäsa. Hoci mäsokombináty začali kupovať drahšie, obchodné reťazce na zvýšenie cien spočiatku nepristúpili.
Riaditeľ púchovského mäsokombinátu Igor Kapuš hovorí, že časom sa vývoj na trhu s mäsom musí prejaviť rastom cien. Diana Stanková, hovorkyňa spoločnosti Ahold Retail Slovakia, potvrdila, že Hypernova zdvihla ceny mäsa v pondelok. Doteraz tak neurobila preto, lebo sa "riadi cenovou politikou, ktorá zaručuje zákazníkom stabilitu najnižších cien vybraných druhov mäsa". Bravčové v Hypernove zdraželo od 10 do 20 percent, hovädzie asi o 10 percent.
Generálny riaditeľ sekcie obchodu v COOP Jednota Vladimír Švarc povedal, že zdražovali postupne, tak ako im to navrhovali spracovatelia mäsa. "Je to okolo päť percent. Nemohli sme dodávateľom povedať nie."
Ako prvý od mája zdvihol ceny mäsokombinát Hrádok, od začiatku júna Mäsospiš a Zbrojníky, na júl už vyššie ceny ohlásili humenský Mecom a púchovský mäsokombinát. "Ešte nevieme, či ceny zvýši mäsokombinát zo Serede a Tauris z Rimavskej Soboty," hovorí Švarc.
Reťazec Carrefour sa doteraz snažil o najnižšiu maržu, ale ceny mäsa bude tiež postupne dvíhať. "Malo by ísť o desaťpercentné zvýšenie, ale v dlhodobom výhľade. Nehovoríme o týždni alebo 14 dňoch," povedala hovorkyňa spoločnosti Jana Havlíčková.
Výnimkou medzi obchodnými reťazcami je sieť Kaufland. Jej tlačový hovorca Michael Šperl vyhlásil, že zdražovať nebudú.
INGRID DROZDÍKOVÁ