Jugend-Schule-Wirtschaft koncepciu bavorskej reštaurácie.
Najprv sme boli zvedaví, či by bol o takúto reštauráciu u nás záujem. Anketa medzi známymi, spolužiakmi, ale aj neznámymi ľuďmi v centre mesta dopadla povzbudzujúco: väčšina opýtaných reagovala na našu otázku kladne, len malá časť nevedela odpovedať a vyslovene túto myšlienku neodmietol ani jeden človek.
Nasledujúcim krokom boli preto dve veci: zistiť, čo je potrebné na založenie reštaurácie a čo by mal vedieť ten, kto by ju chcel úspešne prevádzkovať.
Obe otázky sme konzultovali s odborníkmi: s ekonómami sme sa radili o tom aké investície by boli potrebné na rozbeh takéhoto podniku, s architektom o vhodnom a finančne nie príliš náročnom dizajne interiéru. S odborníkmi z oblasti gastronómie sme sa pozhovárali zase o tom, aké jedlá by sme mali podávať.
Navštívili sme aj majiteľa reštaurácie, ktorý nám porozprával o problémoch, ktoré so sebou môže priniesť založenie a prevádzkovanie reštaurácie, zháňanie potrebného nábytku a zariadenia a dal nám aj pár dobrých rád o tom, ako vyhovieť zákazníkom, aj ako získať do reštaurácie dobrý personál.
Upozornil nás aj na to, že na vybavovanie rozličných povolení budeme potrebovať tiež nejaké financie a slušnú dávku trpezlivosti a dôslednosti. A varoval nás aj pred tým, aby sme sa nedali znechutiť počiatočným nezáujmom o reštauráciu. Ale my veríme, že pri dobre vymyslenej reklamnej kampani by sme určite našli dobrých zákazníkov medzi nemeckou menšinou žijúcou v Bratislave, aj nemeckými turistami. Kto vie - možno sa nám raz skutočne podarí otvoriť našu Bavorskú reštauráciu.
Autor: IVAN BRAUNER, MARIAN DITTRICH, JOZEF KRALOVIČ, TOMÁŠ MAJTAN, VERONIKA PEKARČÍKOVÁ, LUKÁŠ RAČANSKÝ, žiaci gymnázia Jána Papánka v