Mala by úspech Bavorská reštaurácia?

„Máte tu niekde nemeckú reštauráciu?“ spýtali sa nás raz v lete nemeckí turisti. Pretože v Bratislave takýto podnik nemáme, museli sme im odpovedať záporne. Spomienka na túto príhodu nám však neskôr vnukla myšlienku: vypracovať v rámci školského projektu

Jugend-Schule-Wirtschaft koncepciu bavorskej reštaurácie.

Najprv sme boli zvedaví, či by bol o takúto reštauráciu u nás záujem. Anketa medzi známymi, spolužiakmi, ale aj neznámymi ľuďmi v centre mesta dopadla povzbudzujúco: väčšina opýtaných reagovala na našu otázku kladne, len malá časť nevedela odpovedať a vyslovene túto myšlienku neodmietol ani jeden človek.
Nasledujúcim krokom boli preto dve veci: zistiť, čo je potrebné na založenie reštaurácie a čo by mal vedieť ten, kto by ju chcel úspešne prevádzkovať.

Obe otázky sme konzultovali s odborníkmi: s ekonómami sme sa radili o tom aké investície by boli potrebné na rozbeh takéhoto podniku, s architektom o vhodnom a finančne nie príliš náročnom dizajne interiéru. S odborníkmi z oblasti gastronómie sme sa pozhovárali zase o tom, aké jedlá by sme mali podávať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Navštívili sme aj majiteľa reštaurácie, ktorý nám porozprával o problémoch, ktoré so sebou môže priniesť založenie a prevádzkovanie reštaurácie, zháňanie potrebného nábytku a zariadenia a dal nám aj pár dobrých rád o tom, ako vyhovieť zákazníkom, aj ako získať do reštaurácie dobrý personál.

Upozornil nás aj na to, že na vybavovanie rozličných povolení budeme potrebovať tiež nejaké financie a slušnú dávku trpezlivosti a dôslednosti. A varoval nás aj pred tým, aby sme sa nedali znechutiť počiatočným nezáujmom o reštauráciu. Ale my veríme, že pri dobre vymyslenej reklamnej kampani by sme určite našli dobrých zákazníkov medzi nemeckou menšinou žijúcou v Bratislave, aj nemeckými turistami. Kto vie - možno sa nám raz skutočne podarí otvoriť našu Bavorskú reštauráciu.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: IVAN BRAUNER, MARIAN DITTRICH, JOZEF KRALOVIČ, TOMÁŠ MAJTAN, VERONIKA PEKARČÍKOVÁ, LUKÁŠ RAČANSKÝ, žiaci gymnázia Jána Papánka v

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 762
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 599
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 738
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 627
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 600
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 348
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 123
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 247
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu