Prebierka plodov slúži na zabezpečenie každoročných optimálnych úrod (potlačuje striedavú rodivosť) a priaznivého fyziologického stavu ovocných drevín. Podstatou prebierky je pri nadmernej násade včasné odstránenie prebytočných plodov. Môže sa urobiť mechanicky alebo chemicky. Úspešné použitie chemických prípravkov má osobitné požiadavky, preto je značne náročné a navyše neisté. Pre záhradky a menšie sady sú najvhodnejšie mechanické spôsoby.
Ak chceme dosiahnuť maximálny efekt, treba prebierku urobiť v optimálnom termíne, keď už nehrozia neskoré jarné mrazy, opadali zvyšky neoplodnených kvetov a prebytočné plody ešte neodčerpali veľa živín. V našich podmienkach to býva podľa druhov od konca mája a v júni. Preberáme jadroviny a niektoré kôstkoviny. Obvykle nepreberáme červené kôstkoviny, slivkoviny, bobuľoviny ani škrupinoviny. Pri nadmernej úrode vyžadujú prebierku jablone, hrušky, niekedy aj duly, broskyne a marhule. Intenzita prebierky závisí od ovocného druhu, odrody, veku a celkového stavu stromov. Mladé stromy s bujným vzrastom a bohatým olistením prebierku nepotrebujú. Na odrodách s úmerným rastom a menšími plodmi nechávame viac plodov, na veľkoplodých odrodách nechávame plodov menej.
Mechanickú prebierku môžeme vykonať ručne individuálnym odstránením prebytočných plôdikov (je najpresnejšia), redukčným rezom alebo udieraním pružnou hadicou na vhodnej násade. Vo veľkovýrobe sa používajú aj striasače, čo je však nepresné.
Vhodné je kombinovať redukčný rez s individuálnou ručnou prebierkou. Ako prvé preberáme marhule a broskyne, potom jadroviny. Prednostne odstraňujeme plody s príznakmi chorôb (chrastavosť, múčnatka) a škodcov (červivosť), plody zatienené, mechanicky poškodené (napríklad ľadovcom) a zaostalé vo vývoji. Prebytočné plody kôstkovín prstami pootočíme a odtrhneme, nadbytočné plody jadrovín odstránime buď prestrihnutím stopky, alebo prelomením stopky "cez prst". Broskyne preberáme na vzdialenosť 100 až 150 mm, marhule na 50 až 70 mm a na rodiacich tŕňoch necháme jeden až dva plody. Jadroviny preberáme na 80 až 200 mm a v ružici necháme len jeden najvyvinutejší plod, iba pri slabšej úrode dva plody.
Redukčný rez robíme ostrými záhradníckymi dvojsečnými nožnicami. Na broskyniach a marhuliach odrezávame vrcholové časti vlaňajších zmiešaných výhonov aj s nadmernou násadou. Broskyne, ktoré majú na polokostrových konároch husté bočné bohato nasadené ročné konáre preriedime na vzdialenosť 150 až 200 mm odrezaním na konárový krúžok. Na jabloniach a hruškách vyrezávame časti plodonošov aj s prebytočnými plodmi. Redukčný rez podľa potreby doplníme individuálnou prebierkou. Je užitočné, keď súčasne presvetlíme koruny vyrezaním neperspektívnych zahusťujúcich konárov a letorastov.
Ing. ŠTEFAN NITRANSKÝ, CSc.