Prebierka plodov optimalizuje úrody

Prebierka plodov slúži na zabezpečenie každoročných optimálnych úrod (potlačuje striedavú rodivosť) a priaznivého fyziologického stavu ovocných drevín. Podstatou prebierky je pri nadmernej násade včasné odstránenie prebytočných plodov. Môže sa urobiť ...

Prebierka plodov slúži na zabezpečenie každoročných optimálnych úrod (potlačuje striedavú rodivosť) a priaznivého fyziologického stavu ovocných drevín. Podstatou prebierky je pri nadmernej násade včasné odstránenie prebytočných plodov. Môže sa urobiť mechanicky alebo chemicky. Úspešné použitie chemických prípravkov má osobitné požiadavky, preto je značne náročné a navyše neisté. Pre záhradky a menšie sady sú najvhodnejšie mechanické spôsoby.

Ak chceme dosiahnuť maximálny efekt, treba prebierku urobiť v optimálnom termíne, keď už nehrozia neskoré jarné mrazy, opadali zvyšky neoplodnených kvetov a prebytočné plody ešte neodčerpali veľa živín. V našich podmienkach to býva podľa druhov od konca mája a v júni. Preberáme jadroviny a niektoré kôstkoviny. Obvykle nepreberáme červené kôstkoviny, slivkoviny, bobuľoviny ani škrupinoviny. Pri nadmernej úrode vyžadujú prebierku jablone, hrušky, niekedy aj duly, broskyne a marhule. Intenzita prebierky závisí od ovocného druhu, odrody, veku a celkového stavu stromov. Mladé stromy s bujným vzrastom a bohatým olistením prebierku nepotrebujú. Na odrodách s úmerným rastom a menšími plodmi nechávame viac plodov, na veľkoplodých odrodách nechávame plodov menej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Mechanickú prebierku môžeme vykonať ručne individuálnym odstránením prebytočných plôdikov (je najpresnejšia), redukčným rezom alebo udieraním pružnou hadicou na vhodnej násade. Vo veľkovýrobe sa používajú aj striasače, čo je však nepresné.

Vhodné je kombinovať redukčný rez s individuálnou ručnou prebierkou. Ako prvé preberáme marhule a broskyne, potom jadroviny. Prednostne odstraňujeme plody s príznakmi chorôb (chrastavosť, múčnatka) a škodcov (červivosť), plody zatienené, mechanicky poškodené (napríklad ľadovcom) a zaostalé vo vývoji. Prebytočné plody kôstkovín prstami pootočíme a odtrhneme, nadbytočné plody jadrovín odstránime buď prestrihnutím stopky, alebo prelomením stopky "cez prst". Broskyne preberáme na vzdialenosť 100 až 150 mm, marhule na 50 až 70 mm a na rodiacich tŕňoch necháme jeden až dva plody. Jadroviny preberáme na 80 až 200 mm a v ružici necháme len jeden najvyvinutejší plod, iba pri slabšej úrode dva plody.

SkryťVypnúť reklamu

Redukčný rez robíme ostrými záhradníckymi dvojsečnými nožnicami. Na broskyniach a marhuliach odrezávame vrcholové časti vlaňajších zmiešaných výhonov aj s nadmernou násadou. Broskyne, ktoré majú na polokostrových konároch husté bočné bohato nasadené ročné konáre preriedime na vzdialenosť 150 až 200 mm odrezaním na konárový krúžok. Na jabloniach a hruškách vyrezávame časti plodonošov aj s prebytočnými plodmi. Redukčný rez podľa potreby doplníme individuálnou prebierkou. Je užitočné, keď súčasne presvetlíme koruny vyrezaním neperspektívnych zahusťujúcich konárov a letorastov.

Ing. ŠTEFAN NITRANSKÝ, CSc.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 244
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 5 468
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 867
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 785
  5. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 4 040
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 545
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 652
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 504
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu