Morské pochúťky sú stále atraktívnejšie a žiadanejšie. Ak sa túlate po cudzine, možno neodoláte a kúpite si nejaké na trhu či od súkromného predajcu a pripravíte si ich sami. Možno však netušíte, že ak ich kupujete od neznámeho človeka, môžu spôsobiť aj zdravotné problémy.
Ustrice a pokrmy z mušlí často vyvolávajú hnačkové ochorenia, ako je salmonelóza a shigelóza. Ustrice, mušle a ryby vylovené z fekálne kontaminovanej vody môžu navyše spôsobiť hepatitídu A, čiže infekčnú žltačku. Všetky druhy morskej potravy môžu prenášať pečeňovú či pľúcnu motolicu, morskú hlísticu a niektoré ďalšie choroby, ktoré môžu spôsobovať problémy chronického charakteru. Ryby lovené v Tichomorí a Karibskom mori zase v niektorých prípadoch obsahujú jed ciguaterotoxin.
Jeho účinky sa dostavia do jednej až šiestich hodín a prejavujú sa nevoľ-nosťou, poruchami kožnej citlivosti, bolesťami v kĺboch a svaloch, zažívacími problémami, hnačkou, závratmi a trasením. Otrava môže byť aj smr-teľná. Ryby typu Scombridae (tuniak a makrela) môžu obsahovať jed schromboid. Jeho účinok sa prejaví niekoľko hodín po požití (bolesti hlavy, nevoľnosť, tachykardia, kŕče
v bruchu, sčervenanie pokožky, ko-privka, zúženie priedušiek).
Surové alebo nedostatočne tepelne spracované kraby spôsobujú črevné problémy s horúčkami. Údené ryby a rybie ikry môžu byť zase kontaminované botulotoxínom. Konzumenti majú zvyčajne chabé znalosti o tom, odkiaľ pochádza ryba, ktorú kupujú, alebo kde žila, v dobrých reštauráciách sa však na tento údaj môžu opýtať.
Túžite ochutnať
japonskú lahôdku fugu?
Podľa niektorých je konzumácia ryby fugu ako ruská ruleta. Japonská verzia rulety je však elegantnejšia a pritom rovnako napínavá: vyžaduje si návštevu jednej z reštaurácií a dať si pochúťku, ktorá stojí takmer celý majetok - okolo 250 dolárov.
Jed z ryby fugu a ježíka vás môže totiž usmrtiť, neznesiteľne bolestivo, za pár krátkych sekúnd. Spôsobí to jed tetradoxín, ktorý je prítomný v koži rýb, ich pohlavných orgánoch a vnútornostiach.
Ježík a fugu sú pritom považované za lahôdku. Chuť ryby znalci opisujú ako sladkastú a lahodnú a najlepšou prílohou k nej sú vraj surové vnútornosti morského ježka. Súčasťou pôžitku je aj pálivý pocit na perách. Je preto nevyhnutné, aby tieto ryby pripravoval len špeciálne školený kuchár, ktorý ich dokáže preparovať tak, aby neobsahovali tetradoxín. Šéfkuchár, ktorý pripravuje túto pochúťku musí absolvovať osemročné intenzívne školenie. Už malé množstvo jedu spôsobuje brnenie jazyka a pier. Keď začnú modrať pery, už je zvyčajne neskoro. Na usmrtenie stačí iba sedem gramov smrtiaceho tetradoxínu, nachádzajúceho sa v časti čriev tejto ryby.
Ak zatúžite po tejto pochúťke, musíte sa vybrať naozaj až do Ázie. Rybu fugu v bratislavskej japonskej reštaurácii nedostanete a márne by ste ju zháňali aj vo Viedni či Budapešti. (uj)