ILUSTRAČNÉ FOTO - www.novinky.cz
Najviac kýchajúcich a smrkajúcich ľudí sa objavuje v máji. Dôvodom nie sú biele chumáče z topoľa, ako si mnohí myslia. "Topoľ je neprávom obviňovaný z vyvolávania alergických reakcií," tvrdí hlavný odborník na alergie Peter Pružinec. Semená uložené vo vatovom obale môžu dráždiť dýchacie cesty. V čase, keď topoľ vypúšťa do ovzdušia túto vatu, sa však vypeľujú trávy.
"V máji a júni kvitnú predovšetkým trávy, ktorých peľové zrná sa všeobecne považujú za jedny z najsilnejších peľových alergénov. V strednej Európe, vo Veľkej Británii a vo veľkej časti Ázie je peľ tráv dominujúcim peľovým alergénom. Ďalším dôvodom, prečo je počet alergikov v tomto období vysoký súvisí s tým, že medzi trávy patria aj obilniny (pšenica, raž, kukurica), ktoré sa pestujú na rozsiahlych plochách," hovorí Jana Ščevková z Katedry ekosozológie a fyziotaktiky Prírodovedeckej fakulty UK.
Vypeľovanie tráv sa u nás končí v júni, v južnej Európe - Taliansko, Španielsko, Portugalsko - dosahujú trávy v tomto období svoj vrchol. Vo Veľkej Británii sa začínajú vypeľovať asi v polovici júna. Na to treba myslieť pri výbere dovolenky, peľový kalendár pre európske krajiny je možné nájsť na www.allallergy.net.
Príčinou peľových alergií nie je len tráva, už v januári a februári kvitne lieska obyčajná, po nej jelša, v marci až máji breza.
Peľové alergie patria medzi najrozšírenejšie, po nich sú časté alergie na mačky, vtáčie perie, najmä u detí potravinové alergie na kravské mlieko, vaječné bielko, sóju, morské ryby, orechy, oriešky. Dospelí čoraz viac trpia alergiami na lieky, na konzervačné látky, benzoáty, známe ako E a číslo, ktoré sú často v nápojoch a jedlách rýchleho občerstvenia.
(dro, haj)