Od júna v obchodoch porastú ceny mäsa

BRATISLAVA - Nájazdy potravinárskych firiem zo západnej Európy, ktoré by podobne ako v Poľsku vo veľkom skupovali lacnejšie mäso, u nás nehrozia. Chovatelia aj spracovatelia mäsa tvrdia, že slovenské mäso nie je najlacnejšie. "Firmy zo Západu sa zastavia

ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR

v Česku, kde sú ceny síce vyššie, ale nie o veľa," hovorí Vladimír Fajdík, obchodný riaditeľ spoločnosti Noema. Okrem toho, rozdiel cien za kilogram mäsa v Nemecku a u nás je asi desať korún. "To sa Nemcom neoplatí cestovať k nám," dodal Fajdík.

Ceny mäsa u nás od polovice júna porastú, pretože sa na tom dohodli chovatelia so spracovateľmi. Zdražieť by malo bravčové aj hovädzie o 10 až 15 percent. "Listom sme upozornili našich odberateľov, že ceny zvýšime. Budúci týždeň očakávame tvrdé rokovania," povedal Július Prekop, manažér myjavského mäsokombinátu Fabuš.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zvýšenie cien ohlasujú prvovýrobcovia zo všetkých krajov Slovenska. Fajdík zo spoločnosti Noema, ktorá je distribútorom na východe Slovenska, predpokladá, že "viac pôjde hore bravčové. Spotreba hovädzieho mäsa je totiž nízka".

Chovatelia ošípaných od začiatku roka upozorňovali, že výkupná cena mäsa nepokrýva ich výrobné náklady. Žiadali dotácie od štátu na vývoz, no nedostali ich. Cenu vtedy tlačili dole mäsokombináty. Tie nakupovali dotované lacnejšie české a poľské mäso. Po vstupe do únie sa ceny v Česku a Poľsku vyrovnali a výkupcovia mäsa museli s chovateľmi rokovať.

Ľudia namiesto bravčového kupujú viac kuracie mäso. Jeden kilogram kuracích pŕs dnes stojí toľko čo kilogram bravčového pliecka. Firmy podnikajúce v hydinárskom priemysle dúfajú, že po zvýšení cien mäsa dopyt po ich výrobkoch ešte viac stúpne.

SkryťVypnúť reklamu

(dro)

Ceny mäsa (na 1 kg)

bravčová krkovička bez kosti 150 - 190 Sk

karé s kosťou 120 - 130 Sk

bravčové stehno 130 - 150 Sk

hovädzie predné bez kosti 160 - 170 Sk

hovädzie do polievky s kosťou 80 - 110 Sk

hovädzie zadné 180 - 220 Sk

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 644
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 402
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 728
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 249
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 402
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 741
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 927
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 294
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu