ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR
v Česku, kde sú ceny síce vyššie, ale nie o veľa," hovorí Vladimír Fajdík, obchodný riaditeľ spoločnosti Noema. Okrem toho, rozdiel cien za kilogram mäsa v Nemecku a u nás je asi desať korún. "To sa Nemcom neoplatí cestovať k nám," dodal Fajdík.
Ceny mäsa u nás od polovice júna porastú, pretože sa na tom dohodli chovatelia so spracovateľmi. Zdražieť by malo bravčové aj hovädzie o 10 až 15 percent. "Listom sme upozornili našich odberateľov, že ceny zvýšime. Budúci týždeň očakávame tvrdé rokovania," povedal Július Prekop, manažér myjavského mäsokombinátu Fabuš.
Zvýšenie cien ohlasujú prvovýrobcovia zo všetkých krajov Slovenska. Fajdík zo spoločnosti Noema, ktorá je distribútorom na východe Slovenska, predpokladá, že "viac pôjde hore bravčové. Spotreba hovädzieho mäsa je totiž nízka".
Chovatelia ošípaných od začiatku roka upozorňovali, že výkupná cena mäsa nepokrýva ich výrobné náklady. Žiadali dotácie od štátu na vývoz, no nedostali ich. Cenu vtedy tlačili dole mäsokombináty. Tie nakupovali dotované lacnejšie české a poľské mäso. Po vstupe do únie sa ceny v Česku a Poľsku vyrovnali a výkupcovia mäsa museli s chovateľmi rokovať.
Ľudia namiesto bravčového kupujú viac kuracie mäso. Jeden kilogram kuracích pŕs dnes stojí toľko čo kilogram bravčového pliecka. Firmy podnikajúce v hydinárskom priemysle dúfajú, že po zvýšení cien mäsa dopyt po ich výrobkoch ešte viac stúpne.
(dro)
Ceny mäsa (na 1 kg)
bravčová krkovička bez kosti 150 - 190 Sk
karé s kosťou 120 - 130 Sk
bravčové stehno 130 - 150 Sk
hovädzie predné bez kosti 160 - 170 Sk
hovädzie do polievky s kosťou 80 - 110 Sk
hovädzie zadné 180 - 220 Sk