Bryndzu ochutnávajú Francúzi

BRATISLAVA - Prvá bryndza zo Slovenska je už na pultoch niektorých predajní v západnej Európe. Zatiaľ však ide len o skúšku, či budú mať zákazníci o tento produkt záujem.

Slovenská bryndza musí byť vyrobená na Slovensku a môže byť i nepasterizovaná. ILUSTRAČNÉ FOTO - SME JÁN KROŠLÁK

Bryndza zo Slovenska sa skúšobne predáva v Nemecku a Rakúsku. "Vzorky si zobrali aj Francúzi, ale zatiaľ sa neozvali," povedal predseda Cechu bryndziarov a majiteľ bryndziarne Makovický v Ružomberku Peter Lajda. "Šanca, že sa to rozbehne, závisí od zákazníkov, či im bude bryndza chutiť a budú ju kupovať. Na výstave im to veľmi chutilo." Dobrú skúsenosť majú aj zo slovenskej prezentácie v Bruseli, kde mohli návštevníci ochutnať tradičnú bryndzu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pod názvom Slovenská bryndza sa môže v Európskej únii predávať iba bryndza vyrobená na Slovensku, pri ktorej výrobe sa dodržali prísne kritériá. Európsky komisár Ján Figeľ: "Chránené je spojenie slovenská bryndza." Ktokoľvek iný však môže vyrábať akúkoľvek inú bryndzu. Ak by však niekto chcel vyrábať "slovenskú bryndzu", musí dodržať isté podmienky. A jednou z nich je, že musí byť vyrobená na Slovensku.

S Európskou úniou sme vyjednali aj to, že bryndza sa môže vyrábať z nepasterizovaného a tepelne neupraveného mlieka. Pôvodne hrozilo, že to únia nepovolí. "Aj iné krajiny vyrábajú syry z neupraveného mlieka. Ak by nám to zakázali, diskriminovali by nás," hovorí Lajda.

Aby sa bryndza mohla nazývať "slovenská", nesmie byť termizovaná ani vyrobená z pasterizovaného mlieka. Pri týchto procesoch sa totiž vytrácajú baktérie a bryndza mení svoju kvalitu a chuť. Ak však niekto bryndzu tepelne upraví, musí do nej vložiť celé spektrum baktérií, ktoré boli úpravou zlikvidované. "To zabezpečí, že spotrebiteľ dostane na stôl rovnaký výrobok, ako keď je vyrobený zo surového mlieka salašníckym spôsobom," vraví Lajda.

SkryťVypnúť reklamu

Desať slovenských bryndziarní ročne vyprodukuje asi 2400 ton bryndze. Približne tretina celkovej výroby smeruje na vývoz. Väčšina vyvezenej bryndze smeruje do Česka a Maďarska.

Okrem Slovenska sa bryndza vyrába aj v Poľsku a v Rumunsku. Všetky sú vyrobené z ovčieho syra, ale majú inú technológiu výroby, takže chuť je odlišná.

PETER CSERNÁK

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  3. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  2. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  3. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  5. Zvieratá presne vedia, aké bude počasie
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 8 353
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 6 387
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 4 510
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 3 987
  5. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 3 971
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 532
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 2 246
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 101
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu