Jablká obsahujú veľa vitamínov, minerálnych látok i vlákniny. Aj preto ich odporúčajú lekári. Využitie jabĺk v našej strave je pritom všestranné. Pred vyše tridsiatimi rokmi sa v jednej televíznej relácii priznala k obľube tohto ovocia dnes už nebohá česká speváčka Ljuba Hermanová. Povedala, že jablká sa snaží dávať do všetkých jedál, kde je to možné. Jej slová som si vzala k srdcu.
Nastrúhané jabĺčka dávam do palacinkového cesta i doliek, vďaka tomu sú jemnejšie a lahodnejšie. Nesmú chýbať v dusenej kapuste, či už k pečenému mäsu, alebo k fliačkom. Pridávam ich vždy do kapusty pri varení segedínskeho guláša, sviečkovej i leča. Nakrájané na drobné kocky dusím spolu s mäsom na zelenine a zahusťujem nimi aj rôzne omáčky. K vianočnému kaprovi zase nesmie chýbať zemiakový šalát so zelerom a jabĺčkami. O čerstvom jablkovom kompóte vari ani netreba hovoriť. Moje vnúčatá si ním zaháňajú smäd radšej ako malinovkou. Jablká, ktoré sa nehodia na zimné uskladnenie, môžeme nastrúhať a naložiť do pohárov aj bez cukru. Sterilizované vydržia dlho a sú vhodné na prípravu zákuskov i koláča. Do módy prišla tiež domáca výroba "nutely" z jabĺk.
Naše staré matere najčastejšie spracúvali jablká sušením. Aj so šupkou ich nakrájame na mesiačiky a necháme na plechu vysušiť, v zimných mesiacoch bývajú chutnou sladkosťou.
MÁRIA POBJECKÁ