Vo Francúzsku majú týždeň chleba

Je málo vecí, ktoré sú pre cudzincov takým symbolom Francúzska ako tunajší tradičný chlieb - bageta. Zájsť si ráno po čerstvú, je pre milióny Francúzov rituál. Bageta v podpaží, v náručí alebo vyčnievajúca z obľúbených nákupných tašiek s kolieskami ...

Je málo vecí, ktoré sú pre cudzincov takým symbolom Francúzska ako tunajší tradičný chlieb - bageta. Zájsť si ráno po čerstvú, je pre milióny Francúzov rituál. Bageta v podpaží, v náručí alebo vyčnievajúca z obľúbených nákupných tašiek s kolieskami patrí k typickým obrázkom z francúzskej ulice.

Sviatok chleba, ktorý Francúzsko slávi celý tento týždeň, je hlavne sviatkom bagety, i keď kúpiť sa dá veľké množstvo ďalších druhov. Chlieb je 98 percent Francúzov, ale 70 percent všetkých predaných pekárenských výrobkov tvoria práve bagety. Francúzi ich ročne zjedia desať miliárd.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Skoro na každom druhom rohu rozvoniava z pekární príjemná vôňa. Pokiaľ ide o chuť, znamenal vraj obrat v predchádzajúcom nepriaznivom vývoji dekrét, ktorý v roku 1993 zaviedol ako chránenú značku "chlieb podľa francúzskej tradície". Vďaka nemu sa pekári začali viac snažiť, i keď už predtým tu boli firmy, ktoré sa stále držali tradičných receptov.

Mená ako Poilane alebo Kavser sú dnes v Paríži pojem a chodiť kupovať chlieb k nim patrí v určitých vrstvách k dobrému tónu. V týchto slávnych pekárňach nie je vzácnosť zaplatiť za bagetu až 1,70 eura, kým bežná cena je skoro o euro nižšia. Spotreba chleba v posledných desiatich rokoch stúpla zo 150 na 165 gramov na osobu a deň. Na rozdiel od zakoreneného názoru, že z bagety sa priberá a napchávať sa chlebom nie je zdravé, sa vraj totiž zistilo, že francúzsky chlieb pomáha predchádzať obezite, cukrovke a kardiovaskulárnym chorobám.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: PAVEL ZAVADIL, čtk, Paríž

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 688
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 470
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 464
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 458
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 564
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 998
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 167
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu