Francúzski väzni majú vlastnú kuchársku knihu

Paríž 7. mája (TASR) - Dali by ste si šalát solidarity či väzenské jablkové palacinky? Možno aj vám by sa potom zišla kuchárska kniha, ktorú publikovali ...

Paríž 7. mája (TASR) - Dali by ste si šalát solidarity či väzenské jablkové palacinky? Možno aj vám by sa potom zišla kuchárska kniha, ktorú publikovali francúzski väzni, aby naučili ďalších spoluväzňov, ako si navariť úsporné jedlá s jednoduchým náčiním na varenie.

Kniha Varenie len pre mňa sa snaží držať gastronomického renomé Francúzska. Obsahuje 100 receptov, siahajúcich od rafinovaných pokrmov z rýb po bohaté čokoládové koláče a dezerty.

"Varenie vo väznici vás núti ku kreativite: Máte len panvicu, rajnicu a elektrický šporák," uviedol iniciátor projektu, väzenský lekár Claude Deroussent. Vlani vyzval 60.000 väzňov v krajine, aby mu zaslali obľúbené recepty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

O vybratie toho najlepšieho zo záplavy 600 takto získaných návodov na prípravu jedál požiadal Deroussent renomovaného šéfkuchára Marca Haeberlina, na ktorého urobila vynaliezavosť väzňov veľký dojem. Postavili si napríklad vlastné rúry - alobalom omotali dve proti sebe postavené platničky.

Niektoré pokyny väzňov vyvolali na šéfkuchárovej tvári úsmev. Jeden z listov napríklad uvádzal: "Tento recept si žiada čas. Času tu však skutočne nie je nedostatok."

Za najlepší recept - morskú rybu s hubami a hlávkovým šalátom - udelili väzenské úrady trestancovi zo severného Francúzska cenu v podobe televízneho prijímača.

Po rozdaní knihy väzňom v Ensisheime ju autori chcú dostať do všetkých väzníc v krajine, no aj kníhkupectiev. Mohla by sa hodiť každému, kto žije a varí si sám, ako študentom či dôchodcom - alebo milovníkom čokoládových zákuskov, ktorých bolo medzi zaslanými receptami najviac.

SkryťVypnúť reklamu

Mimo receptov kniha ponúka rady o chudnutí a cholesterole, ako aj tipy pre varenie v malej väzenskej cele. Napríklad pridanie malého množstva vanilky do oleja pred vyprážaním ryby zmierni typický zápach v malej miestnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 670
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 453
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 733
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 400
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 445
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 617
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 966
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 206
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu