Prievidza 29. apríla (TASR) - Ojedinelé verejné záverečné učňovské a maturitné praktické skúšky začali dnes v Združenej strednej škole hotelových služieb a obchodu v Prievidzi.
Nielen pod kontrolou skúšobných komisií ale aj širokej verejnosti sa počas dvoch dní budú v priestoroch školy prezentovať nadobudnutou odbornosťou a zručnosťou budúci kuchári, čašníci, cukrári, hotelieri, krajčíri, kozmetičky, či kaderníčky. Čašníci a hotelieri napríklad musia predviesť flambovanie ovocia, palaciniek, dekantáciu vína, tranžírovanie, miešanie nápojov a podobne.
V školskej jedálni a upravených triedach zriadili vináreň, denný bar, čajovňu, ale aj slovenskú, vegetariánsku a taliansku reštauráciu. Sú otvorené aj pre obyvateľov, ktorí si do nich môžu prísť posedieť. Nádvorie školy premenili na záhradnú reštauráciu a piváreň a postavili mólo na módne prehliadky. Okrem toho sú tam výstavky výrobkov cukrárenských výrobkov, studených mís a stolovania. Skupiny žiakov a študentov si ešte v decembri vylosovali témy a podľa nich pripravili slávnostné tabule pre rôzne spoločenské príležitosti, akými sú oslavy jubileí, pre rybárov, poľovníkov, ale aj pri prvom svätom prijímaní. Nechýbajú ani aktuálne tabule pri príležitosti vstupu Slovenska do Európskej únie.
Podľa slov zástupcu riaditeľa školy Jozef Herbuláka všetko od menu až po príbory, riad a rekvizity si žiaci pripravili sami. Súčasťou prípravy slávnostnej tabule bolo vypracovanie projektu, vrátane objednávok, dohody o podávaných jedlách.
Najkrajšiu tabuľu pri príležitosti vstupu do EÚ pripravila trojica tretiačok hotelovej akadémie Alena Latavayová, Zuzana Rybárová a ich spolužiačka tureckého pôvodu Ganze Demen. Pohostenie si podľa fikcie objednal minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Preto sa aj snažili všetko pripraviť veľmi dôstojne a na európskej únii. Stôl prikryli obrusom v tvare zástavy EÚ. Podávané jedlá sú podľa slov Ganze Demen predovšetkým typicky slovenské: aperitívom by bola borovička, polievka slepačia kráľovská, predjedlom kačacie srdce a pečeň na toaste, pstruhy plnené hubami, jelenie filé s knedľou a jablkový závin.