Praha 28. apríla (TASR) - Trh s cukrom v Európskej únii čaká reforma, ktorá na neho vpustí ostrejšiu konkurenciu zo sveta, a zníži tým ceny. Českí spotrebitelia, ale aj cukrovarníci na reforme zarobia.
Brusel sa chystá začať diskusiu o novej podobe trhu s cukrom už tento rok v lete. Najbližší termín, od ktorého sa dá zmena očakávať v praxi, je potom zrejme leto roku 2006. Európska komisia vždy veľmi váha, keď má uvoľniť reguláciu agrárneho trhu. Napríklad o možnosti zrušiť výrobné kvóty na mlieko už diskutuje veľa rokov bez konkrétneho výsledku. Uvoľnenie trhu s cukrom však teraz dáva prioritu.
"Nechystáme sa ani kvôli neúspechu rokovania Svetovej obchodnej organizácie meniť celú našu agrárnu politiku, ale napríklad trh s cukrom sa zmení," potvrdil aj bruselský agrárny komisár Franz Fischler už vlani potom, čo konferencia WTO v Cancúne skrachovala. Európsku komisiu pritom obvinili z veľkej ochrany a podpory svojho agrárneho trhu.
Práve trh s cukrom je v únii regulovaný najsilnejšie. Systém začína u roľníkov, pestovateľov cukrovej repy. Tým cukrovary platia takú cenu za repu, aká roľníkom zaručuje zisk. Cukrovary potom môžu predávať cukor, ktorého množstvo je stanovené kvótou, na trhu únie zhruba trikrát drahšie, než koľko by stál na voľnom trhu vo svete. Iba malé množstvo prebytočného cukru musí za nízku svetovú cenu vyviesť mimo spoločenstva. Systém môže fungovať preto, že únia na dovoz cukru uvaľuje clo vo výške až 280 %.
"Brusel teda pri cukre nedotuje podnikateľov, ako pri mnohých iných poľnohospodárskych komodít, ale vytvára systém, v ktorom poľnohospodárom a cukrovarom zaručujú zisk spotrebitelia. Je to systém drahý, komplikovaný, ťažkopádny," hovorí Martin Walter, šéf komunikácie českého zastúpenia firmy Nestlé, svetovej potravinárskej jednotky.
Česko už podobný systém uplatňuje a od 1. júla roku 2004 prejde úplne na reguláciu z Bruselu. V nasledujúcich dvoch rokoch si tak českí roľníci aj cukrovary na úkor spotrebiteľov ešte polepšia. Zatiaľ čo poľnohospodári doteraz dostávali za tonu cukrovej repy 890 Kč (1 095 Sk), v únii to bude 1 470 Kč. A spolu s tým stúpne aj cena cukru - zatiaľ majú cukrovary zaručené minimum 17,30 Kč za kilogram, v únii je to zhruba 21 Kč.
Reforma potom bude podľa doterajších predpokladov spočívať v tom, že únia začne postupne, ale výrazne znižovať dovozné clo. To bude tlačiť dole cenu cukru na úniovom trhu, aj cenu cukrovky.
"Predpokladáme, že ceny tony cukru pokles cla znížia zo súčasných zhruba 680 eur (2 7171 Sk) na asi 450 eur. Klesne teda ešte nižšie, ako je v súčasnosti v Česku, zhruba na 13 Kč za kilogram," hovorí podpredseda Českomoravského cukrovarníckeho spolku Oldřich Reinbergr.
To však podľa českých cukrovarníkov spôsobí väčšie problémy firmám z krajín doterajšej európskej 15, ktoré budú až do roku 2006 zvyknuté na vysoké ceny a väčšie zisky. Pre české cukrovary, ktoré si vzhľadom na pretrvávajúcu nižšiu kúpnu silu domácich spotrebiteľov ani do roku 2006 tak vysoké ceny nepresadia, reforma nebude príliš veľkým šokom.
Reforma však prinesie podľa odborníkov tiež regionalizáciu výroby cukru v Európskej únii, na ktorej sa chystajú domáce firmy tiež zarobiť. Ekonomickému tlaku omnoho ľahšie odolajú krajiny, ktoré vedia repu vyrábať lacnejšie - a o tom výrazne rozhodujú aj prírodné podmienky. Cukrová repa sa pritom veľmi dobre hodí do mierneho pásma Európy - časom by teda mala vymiznúť tak z juhu kontinentu, ako aj zo severu. "Najlepšie sa jej darí vo Francúzsku, Nemecku, Rakúsku alebo v Česku," upozorňuje Reinbergr. Sľubnú perspektívu českých cukrovarov potvrdzuje aj skutočnosť, že budú mať silnú pozíciu pri lobbovaní o konečnej podobe reformy. Väčšinu z nich totiž už vlastnia francúzske alebo nemecké firmy, ktorým by reforma mala tiež vyhovovať. Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.
(1 CZK = 1,230 SKK 1 EUR = 39,957 SKK)