Kapuste vyhovujú stredne ťažké pôdy. FOTO - ARCHÍV
Zdravie z ekozáhradky
Kapusta patrí k tým druhom zeleniny, ktoré majú vysokú nutričnú hodnotu. Pri racionálnej výžive by mala ročná spotreba kapusty na obyvateľa Slovenska dosiahnuť 21 až 23 kilogramov, z toho konzervovanej najmenej 6 kilogramov. Kapusta sa konzervuje najmä mliečnym kvasením a sterilizáciou. Ekozáhradkári si môžu dopestovať vhodné odrody z predpestovaných priesad, výnimočne aj z priameho výsevu na záhon.
Na predpestovanie priesad neskorých odrôd kapusty vysievame osivo do vhodných nádob v parenisku, skleníku alebo vo fóliovníku, v menšom množstve aj v byte, ako aj von na výsevných záhonoch, najlepšie v apríli. Predpestované zdravé, dobre vyvinuté a otužené priesady vysádzame do voľnej pôdy od konca mája do polovice júla.
Termín výsevu semena závisí od obdobia, ktoré potrebuje odroda od výsadby priesad do zberu. Dopestovanie priesad vonku trvá približne 5 až 6 týždňov.
Ekozáhradkári uprednostňujú najmä hybridné odrody s vegetačným obdobím 160 až 220 dní od vysadenia priesad, ktoré tvoria pevné, husté hlávky s jemnou vnútornou štruktúrou a sú odolné proti praskaniu po dosiahnutí technologickej zrelosti.
Na dlhodobé skladovanie sú najvhodnejšie najmä tieto hybridné odrody bielej kapusty: Almata, Amtrak, Aros, Bislet, Delus, Dubno, Galaxy, Hidera, Chief, Impala, Kamino, Marathon, Regena, Rike, Saratoga, Zerlina.
Z nehybridných odrôd sú to Holt, Polar, Tůrkys a Winterwhite III.
Z červenej kapusty odporúčame predovšetkým hybridné odrody Autoro, Rodima a Roxy.
Na mliečne kvasenie sú vhodné najmä hybridné odrody Atria, Avak, Azan, Brigadier, Cecílie, Erdeno, Gideon, Gloria, Histona, Klaso, Kraut-keiser, Mašada, Menza, Olympiade, Perfecta, Ramco, Rinda, Rodolfo, Tudor, z nehybridných Pourovo neskoré. V poslednom období rastie aj záujem o červenú kvasenú kapustu. Z odrôd registrovaných u nás možno kvasiť najmä odrody Pourovo červené, Laso a hybridné odrody Lectro, Redar, Tenoro a Vorox.
Na pestovanie kapusty sú najvhodnejšie stredne ťažké pôdy s vyhovujúcim obsahom humusu a všetkých potrebných živín. Keďže kapuste hrozí riziko napadnutia nádorovitosťou, treba udržiavať reakciu pôdy pH 6,5 až 7,5. Pestujeme ju teda na neutrálnej až mierne zásaditej pôde. Dôležitá je aj vzdušná kapacita pôdy. Odporúčame preto porast kapusty viackrát počas vegetácie plečkovať a najmenej raz okopať - kvôli nakopcovaniu rastlín.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, DrSc.