
FOTO – ARCHÍV
prípadne na obruse, píše francúzsky denník Le Figaro.
Aj keď dnes sú vo veľkej obľube indické a orientálne koreniny, gurmáni objavujú aj iné intenzívne vône – ruže, tymián, prípadne pomaranč alebo limetku. Ľudia, ktorí strávili určitý čas v Indii a priľahlých krajinách, si často pripravujú jednoduchý šalát z nasekanej mäty, nakrájaného koriandra a rasce.
Významné miesto na stole majú dnes kvety. Nielen vo váze, ale aj na tanieri. Dezert sa už labužníkom nepodáva bez toho, aby na tanieriku neležal kvet. Niektorí ho dokonca dávajú napríklad aj do pohára so zaváraninou. Používa sa kvet fialky, levandule, jazmínu, pomaranča i citróna.
Spomedzi kvetov však vedie ruža. Jej lupienky možno pridať napríklad do octového nálevu. Kvietky šalvie sú zas vhodné napríklad do palacinkového cesta. Je to vraj lahôdka a zážitok nielen pre ústa a žalúdok, ale aj pre nos.
(tasr)