S noblesou prevedená dekantácia vína pred užasnutým publikom je síce efektná, ale o jej gurmánskom rozmere sa vedú spory. Opatrné preliatie vína do špeciálnej dekantačnej karafy ho síce zbaví usadenín, ktoré sú prirodzenou súčasťou starších vín, ale ich prílišné prevzdušnenie im môže ubrať z kvality, ktoré získali vekom. Skrátka, archívne vína, podobne ako starší páni, si vyžadujú zvláštne zaobchádzanie. Dekantovať opatrne a hneď piť.
Jahňacia lazaňa
Mleté mäso z jahňaťa opečieme na rozohriatom olivovom oleji, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a špenát, ktorý sme predtým nechali rozmraziť. Okoreníme rascou, kayenským korením a rozmarínom. Primiešame rozdrobený ovčí syr a dusíme za občasného podlievania vodou. Pridáme nasekané orechy. Medzitým si pripravíme bešamelovú omáčku a uvaríme lazane. Do zapekacej formy, ktorú trochu potrieme olivovým olejom, striedavo ukladáme lazane, mäso a omáčku. Navrch dáme omáčku, posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a v rúre predhriatej na 200 stupňov pečieme približne pol hodinu.
K jahňacine vyskúšajte slávnu španielsku riochu, napríklad Herederos del Marqués de Riscal, Elciego Rioja, Reserva, ročník 1995, obsah alkoholu 13 percent. Poteší vás mimoriadne výraznou vôňou údených sliviek, čokolády a slivkového lekváru. (dav)