Borák lekársky (borago) sejeme do riadkov vzdialených 0,4 až 0,5 metra. Jeho vňať chutí ako uhorka a má vysoký obsah vitamínu C. Sušená droga má močopudný, potopudný a protizápalový účinok. Mladé listy spolu s cibuľkou a kôprom sa pripravujú ako nálev na šaláty. Borák láka do záhrady včely.
Fenikel obyčajný vysievame do riadkov vzdialených 0,5 až 0,7 metra. Registrovanou odrodou je Moravský borák. Zberáme zrelé okolíky, ktoré príjemne voňajú a majú sladkastoštipľavú chuť pripomínajúcu aníz. Pôsobí proti nadúvaniu, má odhlieňovací a dezinfekčný účinok. Vňať pridávame do polievok, šalátov a do zeleninových plniek. Používa sa aj pri výrobe likérov a cukrárenských výrobkov. Ako susedná rastlina uhoriek a hlávkového šalátu priaznivo ovplyvňuje ich chuť.
Koriander siaty sejeme do riadkov vzdialených 0,3 metra. Registrovaná je odroda Hrubčický. Zberáme okolíky, ktoré sušíme, ako aj semená korenistej chuti. Sušená droga v čajovinových zmesiach povzbudzuje chuť do jedla, obmedzuje plynatosť a posilňuje tráviacu činnosť. Vňať pridávame do šalátov a do jedál pripravovaných na orientálny spôsob. Sušené a pražené semená sa používajú ako korenina do medových koláčov, perníkov a sušienok.
Nechtík lekársky vysievame do riadkov vzdialených 0,4 až 0,5 metra. Registrovaná je odroda Plamen. Zberáme celé súkvetia alebo len kvety. Čaje z tejto rastliny podporujú činnosť pečene a zmierňujú žalúdočné i črevné kŕče. Odvar, tinktúra alebo masť sa používajú na hojenie rán, kožných vyrážok a preležanín. Ako susedná rastlina odpudzuje háďatká z porastov jahôd a zemiakov.
Saturejka záhradná sa vysieva v druhej polovici apríla do riadkov vzdialených 0,4 metra. Možno ju pestovať aj z priesad odrody Pikanta. Zberáme vňať hneď po nasadení plného kvetu. Saturejka zvyšuje stráviteľnosť ťažkých jedál. V malom množstve sa pridáva najmä do pokrmov zo strukovín, do miešanej zeleniny a obilninových jedál. Vysadená pri fazuli odpudzuje vošky a pri hlúbovinách mlynárika kapustového. Vysadená pri listovej zelenine zlepšuje jej chuť.
Palina dračia (estragón) sa vysieva v apríli a máji do riadkov vzdialených 0,5 metra. Možno ju pestovať aj z priesad, vegetatívne množiť a zberať voľne rastúcu v prírode. Registrovanou odrodou je Ruská krajová. Jej vňať je vzácnou drogou na prípravu čajov i na zvýšenie chuti do jedla. Estragón aromatizuje najmä šaláty, zeleninové jedlá, syry a vajcia. Vysadená pri hlúbovinách odpudzuje mlynárika kapustového.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, DrSc.